Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra, ebbe beleszámítják az előzetesben és házi őrizetben letöltött időt is. A vádlottat a sértettek számára mintegy 1,5 milliárd forint erejéig kártérítés megfizetésére is kötelezték.

Az ítélethirdetésen sem a vádlott, sem a sértettek nem voltak jelen - tudósított a portál.

A korábban Kun-Mediátor Marcsika vagy bróker Marcsi néven elhíresült D. S. N. Mária nevét 2015-ben ismerhette meg az ország, amikor a nő, akinél rengeteg karcagi fektette be a pénzét, szőrén-szálán eltűnt, a gyanú szerint több milliárd forintnyi kárt maga mögött hagyva.

A nő a vádirat szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. vezetőjeként a cég 15 éves működése alatt az ügyfeleit megtévesztve 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott, mivel 1999 nyarától 2015 tavaszáig kínált kedvező pénzügyi befektetési lehetőséget az ügyfeleinek. Csakhogy az utazásszervezésre és valutaváltásra alapított Kun-Mediátornak nem volt engedélye erre a szolgáltatásra és az akkori pénzügyi viszonyok között nem is volt reális esély az ígért hozamra.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a vádlott legmagasabb végzettsége érettségi, de volt pár pénzügyi továbbképzése. Most nyugdíjas, 2017-ben elhunyt a férje. Nem áll rendszeres orvosi kezelés alatt. Bróker Marcsinak több ingatlanja és járműve is van, ezeket zár alá vették.

A bíró elmondta, hogy a vádlott csak 2021. novemberében, az ügyészi vádemelés után válaszolt a kérdésekre. Azt mondta, nem akart kárt okozni, de nem láthatta, mi fog történni.

"Nyilvánvalóan látnia kellett azt a vádlottnak, hogy a kialakult pénzügyi helyzetre tekintettel, nincs reális lehetősége a kölcsönök összegének visszafizetésére" - mondta korábban az ügyész a bíróságon.

Az ügyészség szerint az asszony valójában nem akart fizetni. Amikor tarthatatlan lett a helyzet, egyszerűen eltűnt, egy Karib-tengeri szigetre utazott, amikor Karcagon dühös ügyfelek álltak az irodája előtt. 768 embert csapott be, fejenként 200 ezertől 200 millió forintig terjedő összeggel maradt adósuk.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az ügyben 2017. június 2-án többek között különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a vádlott ellen. Volt olyan sértett, aki 1 milliárd forintot meghaladó összeggel károsodott, de sokan voltak olyanok is, akik több tíz millió forintot veszítettek a vádlottal kötött "üzleti befektetés" miatt.

A bróker Marcsiként is emlegetett D. Sándorné a gyanúsítotti kihallgatását megelőzően külföldre távozott és ott közel másfél évig elrejtőzött annak érdekében, hogy kivonja magát a büntetőeljárás hatálya alól, kézrekerítésére a belize-i hatóságok közreműködésével került sor.