Mintegy 100 milliárd forint ügyfélpénz eltüntetésével vádolt Buda-Cash felszámolása már elindult, sőt a Befektető-védelmi Alap (Beva) is közölte: péntektől már jelentkezhetnek nála a károsultak a kárigényeikkel. Az önkormányzatok viszont hiába várnak kártalanításra, őket - az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) hasonlóan - a Beva kártalanításából is kizárják. Így csupán abban reménykedhetnek, hogy a számláikon lévő értékpapír-állomány nem, vagy nem teljesen tűnt el - írta a Világgazdaság.

A Buda-Cashnél Almásfüzitő 744 millió, a Hungária Értékpapírnál pedig Alsónémedi és Fót is egy-egymilliárd forintot tartott.

Az eddigi hírek alapján pedig eléggé kétséges lehet Almásfüzitő helyzete. A brókercégnél ugyanis főleg állampapírok tűnhettek el, és Almásfüzitő is állampapírokban tartotta a vagyona 87,5 százalékát. A felszámolási eljárás során pedig a felszámoló azt fogja megnézni, az egyes értékpapírokból pontosan mennyi van még meg, ehhez képest mennyi az ügyfélkövetelés, és a meglévő állományt arányosan osztja majd fel a kliensek között.

A Hungária Értékpapírnál lévő önkormányzatok helyzete is rizikós. Az MNB eddigi közlései szerint egymilliárd forintnyi ügyfélpénzt tüntethettek el, de a teljes kár egy kötvénykibocsátás miatt 5-6 milliárd forint is lehet.

Az államnak kellene valamit tennie az ügyben - mondta a lapnak Karánsebesy Lukács, Almásfüzitő polgármestere. A problémájával sok politikust keresett már, de választ még nem kapott. A Buda-Cash felügyeleti biztosát is kérték, engedje meg, hogy a pénzükről rendelkezzenek, de hiába. Szerencse, hogy napi likviditási problémát nem okoz a községnek a vagyon befagyása, és a környék nagy adózói is rendesen befizették a közterheket. Az viszont elkerülhetetlen volt, hogy válságköltségvetést készítsen a település, a fejlesztéseket le kellett állítani, ha nem kapják vissza a pénzüket, nem jut útépítésre, az iskola nyílászáróit sem tudják kicserélni, és más energetikai fejlesztések is elmaradhatnak.

Képünk illusztráció.