Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Cégközlönyben megjelent tájékoztatásból az is kiderült, hogy erről már tavaly december 22-én döntés született, csak a bejegyzés húzódott csaknem három hónapig - írta a portál.

A kormány 2019. január 24-én bízta meg Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert azzal, hogy legkésőbb 2019. június 30-áig folytasson tárgyalásokat a bankban fennálló többségi közvetett állami tulajdon értékesítéséről, minimum 200 milliárd forintért, vagyis amennyit az állam 2015 februárjában fizetett érte.

A privatizációról annyit árult el a bank vezetése a napokban, hogy a kormányhatározat alapján június 30-i határidővel kell megvizsgálnia a lehetőségeket. A döntés előkészítésével kapcsolatos információk nem számítanak közadatnak, de a június 30-i határidő letelte után tájékoztatni fogják a közvéleményt. Vevőt nem nehéz találni, több hitelintézet pályázna ugyanis a Budapest Bankra.

A januári kormányhatározat szerint a Bártfai-Mager Andrea feladata, hogy június végéig tárgyalásokat kezdjen a potenciális vevőkőkel - pénzintézetekkel - a Budapest Bank (BB) Zrt.-ben meglévő többségi közvetett állami részesedés eladásáról. A minimális vételár az, amit a BB csomagért fizetett az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., de ennél lehet több is. Ez azt is jelenti, hogy - megegyezés esetén - az ügyletet már a második félévben nyélbe üthetik és újra magánkézbe kerülhet a pénzintézet.

A Budapest Bank 2015-ben került az államhoz, miután 700 millió dollárért (mintegy 200 milliárd forintért) megvette a GE Capitaltól. Utána pedig azt ígérte a kormány, hogy 2016-ban megkezdik az értékesítését. De még abban az évben a Reuters hírügynökség banki forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nem könnyű az eladás. Az informátorok azt mondták: a gond az, hogy a kabinet vissza akarja kapni a pénzt, amit a bankért adott, ez pedig meglehetősen nehéz volt az akkori piaci környezetben. Ez már csak azért is valószínű, mert egy, a vételinél alacsonyabb eladási ár nyomán könnyen uniós vizsgálat indulhatna Budapest ellen tiltott állami támogatás miatt.