A Magyar Közlönyben megjelent friss kormányhatározat szerint a kormány vevőt keres az állami kézbe került Budapest Bankra.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea feladata lesz, hogy tárgyalásokat kezdjen a potenciális vevőkőkel - pénzintézetekkel - a Budapest Bank (BB) Zrt.-ben meglévő többségi közvetett állami részesedés eladásáról. A minimális vételár az, amit a BB csomagért fizetett az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., de ennél lehet több is.

Az Orbán Viktor kormányfő jegyezte határozat lényeges pontja hogy a tárgyalások határideje 2019. június 30. Ez azt is jelenti, hogy - megegyezés esetén - az ügyletet már a második félévben nyélbe üthetik és újra magánkézbe kerülhet a pénzintézet.

A Budapest Bank 2015-ben került az államhoz, miután 700 millió dollárért (mintegy 200 milliárd forintért) megvette a GE Capitaltól. Utána pedig azt ígérte a kormány, hogy 2016-ban megkezdik az értékesítését. De még abban az évben a Reuters hírügynökség banki forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nem könnyű az eladás. Az informátorok azt mondták: a gond az, hogy a kabinet vissza akarja kapni a pénzt, amit a bankért adott, ez pedig meglehetősen nehéz volt az akkori piaci környezetben. Ez már csak azért is valószínű, mert egy, a vételinél alacsonyabb eladási ár nyomán könnyen uniós vizsgálat indulhatna Budapest ellen tiltott állami támogatás miatt.

A Budapest Bank 2018 első felében növekedést ér el. A bankcsoport mérlegfőösszegét egy év alatt 18 százalékkal, 1146 milliárd forintra növelte és 9,2 milliárd forintos adózott nyereséget produkált.