A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a témában tárgyalásokat kezdeményez az ágazatban érintett munkáltatói szervezetekkel, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségével és az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ) - tudta meg a napilap Karsai Zoltántól, a KASZ elnökétől, aki szerint a vasárnapi zárvatartás frissített változata, vagyis a rövidített nyitvatartás kérdéséről még novemberben szeretnének egyeztetni.

Az érdekvédelmi szervek úgy vélik, a munkaadók sem feltétlenül akarják a hosszabb üzemelést vasárnaponta, de szerintük, ha nem az összes kiskerlánc lép, akkor versenyhátrányba kerülnek. A tervezetük az, hogy a boltok vasárnap rövidebb ideig, 14 óráig maradjanak csak nyitva. A témát már a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) hétfői ülésén is felvetették, de a kormány nem kíván a kérdéssel foglalkozni. Ugyanakkor egységes kollektív megállapodást hajlandók lennének megvizsgálni.

Az ötletet viszont nem adta fel a kormánnyal szimpatizáló kisebbik kereskedelmi érdekvédő szervezet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ): Bubenkó Csaba elnök azt kéri a budapesti főpolgármestertől, Karácsony Gergelytől, hogy adjon egy ajánlást a budapesti kereskedelmi vállalatoknak a rövidítésről. Azt szeretnék elérni, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat működtető budapesti cégek 2020-tól vasárnaponként - önkéntes alapon - csak 14 óráig üzemeltessék boltjaikat - írja a Népszava, amely szerint bár a dolgozók az 50 százalékos pótlék ellenére sem szeretik a vasárnapi műszakot, de a fővárosnak nem sok lehetősége van az ügyben. Az önkormányzatok kizárólag az éjszakai nyitvatartást korlátozhatják.