Néhány évtizede terjedt el az a hirdetési megoldás, hogy a homlokzat elé felhúzott állványzatra hatalmas reklámmolinókat lógatnak fel a felújítás idejére. A megoldás papíron mindenkinek jó lenne: a városlakóknak nem kell egy ronda építkezést nézniük, a hirdetések felfogják a port, az önkormányzatok és a társasházak pedig plusz bevételhez jutnak. A valóság viszont más a Pesti Hírlap szerint: a városképet nagyban befolyásoló hirdetések kihelyezését a kerületi jegyzők engedélyezhetnék, viszont ők ezt nem teszik.

A lapnak két önkormányzat válaszolt, a terézvárosi jegyző azt közölte, hogy a kerületben egyszerűen tilos a házak homlokzatára hirdetéseket elhelyezni, ezt egy kerületi jogszabály, illetve az Andrássy út tekintetében országos szintű, örökségvédelmi jogszabály is határozottan tiltja. Ezzel együtt azért lehet mégis látni kihelyezett plakátokat, mert a kerület nem léphet fel az illegális kihelyezésekkel szemben, hanem az a kormányhivatalok feladata. A jegyző szerint eddig 25 alkalommal értesítették a terézvárosi hivatalt, de egyetlen egyszer sem léptek fel.

Hasonlót tapasztaltak a II. kerületben is: a helyi jegyző tájékoztatása szerint a kerületben még felújítás idejére sem helyezhetők el hirdetések az állványzatokon. Terézvároshoz hasonlóan a budai kerületben is a járási kormányhivatal jogosult ilyen esetben eljárni, az önkormányzat bejelentése alapján. Tehát az a helyzet, hogy a kerületi jogszabályt a kerületnek nem, csak a kormányhivatalnak van hatásköre betartatni.

Miután úgy fest az egész hirdetési forma törvénysértő, az újság felteszi a kérdést, hogy kik és mekkora összegeket kapnak ezeknek a reklámoknak a kihelyezése után, továbbá korrupciógyanúsnak tartják a virágzó illegális üzletet.