Közösségi tervezés útján készül a Római-part árvízvédelmi létesítmény megvalósíthatósági tanulmánya. A közbeszerzést a Mélyépterv Komplex Mérnöki Zrt. és a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Kft. nyerte, nettó 657 millió 400 ezer forinttal – derül ki a nyílt tender eredményéből, melyet az ajánlatkérő Budapest Főváros Önkormányzata közölt az uniós közbeszerzési közlönyben.

A kért feladat meghatározása a következő: a Római-part árvízvédelmi létesítmény megvalósíthatósági tanulmányának az elkészítése és a kapcsolódó tervezési feladatok, illetve a Római-part fejlesztési koncepció és a szabadtér építészeti terv elkészítése, közösségi tervezés útján.

Az első rész tehát a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. A jelenlegi, meglévő, fejlesztésre váró árvízvédelmi mű fix földtöltés, amelynek kulisszanyílásain mobil elzáró elemek biztosítják a védelmet. Az árvízvédelmi mű, mint vízilétesítmény jelenlegi tervezéssel érintett hossza mintegy 3 ezer méter.

Ezt a munkát nyerte a Mélyépterv Komplex Mérnöki Zrt. 528 millió forinttal.

Jön a közösség bevonása a gáttervezésbe

A második rész tartalma: a közösségi tervezés lefolytatása a nyertes ajánlattevő által elkészített munkaterv szerint. Így a Római-parti érintettekkel munkacsoportok felállítása, legalább 30 személyes vagy online munkacsoport-ülés tartása. A munkacsoportokban folytatott munka eredményeként „A Római-part jövőképe” című dokumentumban meghatározott víziókból levezethető részletes fejlesztési javaslatok meghatározása és a konfliktusosként azonosított problématerületek feltárása, megoldások azonosítása. A közösségi tervezés eredményei alapján, illetve „A Római-part jövőképe” című dokumentum felhasználásával a Római-part komplex középtávú fejlesztési koncepciójának elkészítése.

Ezt a munkát a Lépték-Terv Tájépítész Iroda Kft. nyerte, nettó 129 millió 400 ezer forinttal. 

A projekt finanszírozója az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP).

Mindkét nyertessel július 29-én kötött szerzősét a főváros.

Ajánlatot tett még az első részre a Viziterv Consult Tervező Tanácsadó és Szoltáltató Kft., a második részre pedig a CAN Architects Studio Építész Iroda Kft.

A Napi.hu 2019 januárjában írt arról, hogy a Swietelsky Építő Kft. tervezheti és építheti meg az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi létesítményeit, nettó 2 milliárd 198 millió forintért. Még 2018-ban ugyan ez a cég 4 milliárd 63 millió forintért vállalta volna a munkát, ezért akkor eredménytelen lett a közbeszerzés. A fővárosi közgyűlés 2017 novemberben döntött a szóban forgó munkáról, amely része a sok vitát kavart Római part árvízvédelmének.

Két éve pedig arról adtunk hírt, hogy elindul a közösségi tervezés a Római-part újratervezésére, a cél az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan a teljes hullámtér hosszú távú víziójának megalkotása – írta Karácsony Gergely főpolgármester akkor a Facebookon.