Varga Zoltán azt emelte ki, hogy az elmúlt néhány napban 4-5 százalékot már emelkedett az árfolyam, így bármikor jöhet egy kisebb profitrealizálási hullám, akár már a pénteki kereskedésben is.

A péntek hajnalban közzétett jelentés szerint a második negyedévben is jelentősen növelte a bevételét a Mol, így az 505 milliárd forintot meghaladó első féléves EBITDA (kamat, az adók, és az értékcsökkenés előtti üzemi eredmény) több mint kétszeresen múlta felül a tavalyi azonos időszak eredményét.

Az OTP árfolyama a 16 450 forintos szintet tesztelte, továbbra is pozitív a technikai képe, de egyelőre nincs benne erő - jegyezte meg Varga Zoltán utalva arra, hogy a következő fontosabb ellenállási szint a bankpapírnál 17 025 forintnál húzódik. A Richter grafikonján 8400 forintnál található erősebb támasz, míg 8800 forintnál ellenállási szint - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84,71 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 49 830,28 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 8,9 milliárd forint volt. A Mol 2490 forint maradt, 2,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára nem változott, továbbra is 16 500 forint, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 0,5 forinttal, 0,12 százalékkal 422,50 forintra csökkent, forgalma 24,4 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 55 forinttal, 0,63 százalékkal 8760 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el.

Európában jöhet a gyengülés

Enyhe csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. A befektetők óvatosak, kivárnak az amerikai munkaügyi minisztérium júliusi foglalkoztatási jelentéséig, amelyet közép-európai idő szerint délután hoznak nyilvánosságra.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 2 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 7 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 12 ponttal eshet a nyitásban.

Európában délelőtt ismertetik a német és az olasz ipar teljesítményét, valamint a francia külkereskedelem alakulását tükröző júniusi adatokat. Az amerikai munkaügyi minisztérium délután fél háromkor teszi közzé a foglalkoztatási jelentést. Elemzők arra számítanak, hogy a júniusi 850 ezer után 870 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma.

A feszült várakozást az is magyarázza, hogy az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közölt adatai komoly csalódást okoztak. Az ADP kimutatása szerint ugyanis mindössze 330 ezerrel, február óta a legkisebb számban emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma, jóval kevesebbel a várt 695 ezernél és az előző havi 680 ezernél.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés pénteken. A befektetők attól tartanak, hogy a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése megtörheti a gazdasági növekedést. Nem tesznek jót a hangulatnak a kínai technológiai nagyvállalatokra nehezedő hatósági nyomás miatti aggodalmak sem.

Tokióban 0,33 százalékos, Sydney-ben pedig 0,14 százalékos pluszban zárt az irányadó index. Sanghajban viszont 0,73 százalékos, Sencsenben 0,60 százalékos, Szöulban 0,28 százalékos, Hongkongban pedig 0,14 százalékos mínuszban állt az irányadó tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,24 százalékos mínuszban, 663,62 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,38 százalékos pluszban, 71,56 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,35 százalékos nyereségben, 69,33 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,15 százalékkal, 1801,24 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,33 százalékkal, 1802,90 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Csütörtökön London kivételével emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,05 százalékos mínuszban, míg Frankfurt 0,33 százalékos, Párizs 0,52 százalékos, Madrid 0,50 százalékos, Milánó pedig 0,69 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,37 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal kúszott feljebb. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,39 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,78 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,60 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,78 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek a pénteki nyitásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!