Idén február 1-jén lépett életbe a több élelmiszerre, a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a sertéscombra, a csirkemellre, csirke far-hátra, valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú tartós tejre vonatkozó árstop. A szabály szerint a 2021 október 15-én érvénes áron kell adni a szóban forgó termékeket. 

A hatóság az Aldi egyik pécsi boltjában tartott ellenőrzést, amelynek során kiderült, hogy a boltlánc 239 forintért kínálta az egyik kristálycukrot, a megengedettnél 10 forinttal drágábban - írja a Világgazdaság. Emiatt a fogyasztóvédelmi hatóság 1 millió forintos bírságot szabott ki a boltláncra. Egyben jelezte, hogy a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, illetve a vállalkozás az eljárásban együttműködő volt.

 

A lap idézi az Aldi reakcióját, a cég szerint nyilvánvaló adminisztratív tévedés történt, és két másik fajtájú kristálycukor 239 forintos árát szerepeltette tévedésből, mert ez „optikailag könnyen összetéveszthető volt” a 229 forintos árral. A társaság a tévedés észlelése után haladéktalanul helyesbítette az árazást. A hiba nem volt jelentős: a helyszíni szemle napján 64 túlárazott kristálycukrot értékesítettek az üzletben.