Egyelőre még nincs kormányzati döntés a hét élelmiszert (csirkemell, csirke far-hát, sertéscomb, 2,8 százalékos tej, búzafinomliszt, étolaj, kristálycukor) érintő árstop meghosszabbításáról, a most érvényes szabályozás szerint július 1-jéig van érvényben a limit.

A csirkemellet tehát egyelőre védi az ársapka a drágulástól, ha azonban megszűnik, akkor jókora drágulás jöhet a boltokban. A termelői lánc "minden állomására" jellemző árak, (termelő, feldolgozó és fogyasztói ár) jóval magasabbak az egy évvel korábbinál. 

Van példa 60 százalékos drágulásra is

Magyarországon a vágócsirke úgynevezett "élősúlyos" termelői ára 40,4 százalékkal kilónként 370 forintra, a vágópulykáé közel 27 százalékkal 487 forintra nőtt az idén, az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss összefoglalójából.

Az uniós piacokon az egész csirke 100 kilóra vetített átlagára 242 eurónál (több mint 94 ezer forintnál) tart, ez majdnem 25 százalékos drágulást jelent, Magyarországon a kilónkénti ár 38 százalékkal 713 forintra nőtt.

Itthon a feldolgozói értékesítési árak szintén jelentősen nőttek az idén. Január eleje és május utolsó hete között a kilogrammonkénti átlagárak a következőképpen alakultak:

  • a csirkemellfilé feldolgozói ára 43 százalékkal, 1628 forintra;
  • a csontos csirkemellé 59 százalékkal, 1204 forintra;
  • a csirkecombé pedig 57,5 százalékkal, 750 forintra emelkedett.

A kiskereskedelmi beszerzési ár az ömlesztett (lédig) csirkemellfilé esetében kilónként több mint 60 százalékkal 1834 forintra nőtt, a vákuumos kivitelnél pedig 44 százalékos volt a drágulás, ez május végéig 1776 forintos árat eredményezett.

Hol tart a bolti ár?

Az árstopos csirkemellfilé és csirke far-háton kívül a boltokban is látható a drágulás. A KSH fogyasztói kosarában szereplő bontott csirke, csirkeszárny és csirkebomb ára májusban 981-1100 forint volt, ami 44-59 százalékos emelkedésnek felel meg tavaly májushoz képest.

A többi élelmiszer is drágult, májusban ez a termékcsoport 18,6 százalékos áremelkedést produkált, ez pedig nagy szerepet kapott abban, hogy 20 éves rekordra, 10,7 százalékra ugrott a magyarországi inflációs ráta.