Tudatosabb háztartásigép-használatot hozhat lakossági szinten az energiavészhelyzet és a Gorenje Magyarország szerint. 

"A jövőben kulcsfontosságú lehet, hogy milyen állapotban vannak a háztartási gépeink, hiszen egy 15 éves vagy annál idősebb készülék akár meg is háromszorozhatja a fogyasztást. Aki új termékbe ruházna be, annak érdemes lesz tisztában lennie a gépeket kategorizáló energiacímkék jelentésével"

 - mondta Simon Anikó, a cég marketingvezetője. Hozzátette: ez még mindig nehézséget okoz a vásárlók egy részének. 

Mit tud a B? 

A tavaly bevezetett új energiacímke-rendszer új kategóriákat hozott a boltokba, a jelölések alapján sokkal átláthatóbb skálán mutatják be a gépek fogyasztását. 

A 2021-ben bevezetett címkék fogadtatása pozitív volt, az értelmezés viszont már annál nehezebben ment: a Gorenje tavalyi kutatásából kiderült, hogy minden ötödik vásárló bizonytalan abban, hogy mit jelentenek a jelölések.

Simon Anikó úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy sokan még mindig a megszokott rendszer alapján próbálják értelmezni az új energiaosztályokat, így mondjuk egy B jelölésű gépet közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélnek, holott az új rendszerben az egy sokkal takarékosabb modellt jelölhet, mint a korábbi A+++ jelzés.

Az új besorolás az összes termékkategória standardizálásával lehetséges, a mosógépek esetében például az energiafogyasztás mellett az éves vízfogyasztásra, kapacitásra, vagy a centrifugálási hatékonyságra vonatkozóan is informálódni. A cég szerint mindez sokat segíthet majd a takarékoskodásban, hiszen az MVM számításai szerint egy heti mosásra egy négytagú család esetében 10 kilowattóra áramhasználattal kell számolni. 

A jelenlegi helyzetben nemcsak a spórolás lesz kulcskérdés, hanem az is, hogy ha valaki vásárlás előtt áll, hogyan választ majd. Az EIU elemzése szerint 2016 és 2020 között az Európai Unióban 71 százalékkal nőtt a fenntartható árukra vonatkozó Google-keresések száma.

Eszerint például egy mosógép vásárlásakor az energiatakarékosság egyre gyakrabban szerepel a fogyasztók prioritásai között. Simon Anikó közölte: „A Gorenje egy tavalyi felmérése szerint viszont a magyar fogyasztók nagy része egyelőre ár alapján választ, holott hosszú távon érdemes energiahatékony készülékbe fektetni, ha csökkenteni szeretnénk a rezsiszámlát” – tette hozzá Simon Anikó.