A kiskereskedelmi forgalom szeptember első tíz napjában 6,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest - derül ki a KSH online pénztárgépek adatain alapuló összesítéséből. Ez az eredmény már megfelel az elmúlt években, a koronavírus-járvány előtti növekedési tempónak.

A kiskereskedelmen belül a különböző alágazatok nagyon eltérően szerepeltek. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy szeptember elején megrohamozták a patikákat a magyarok: a gyógyszerforgalom ugyanis jelentősen, 23,5 százalékkal emelkedett. Ebben nyilván szerepet kapott a koronavírus-járvány második hulláma, valamint a betegségektől való fokozott félelem.

QP | Quality Placement

Tavaly egyébként összesen 490 milliárd forintra rúgott a gyógyszerek és gyógyászati eszközök forgalma, közel 7 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi szintet. Az idén a járványhatás miatt még lendületesebb volt a növekedés: az első félévre jutó 265 milliárd forint majdnem 10 százalékos éves növekedést jelent, valamint bőven meghaladja a tavalyi 490 milliárdos összeg felét.