Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új parkolási szabályok léptek érvénybe idén Erzsébetvárosban, azaz Budapest VII. kerülete átírta a korábbi parkolási menetrendet. Januártól a városrész belső területén kizárólagos lakossági parkolás lépett életbe, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a várakozni tilos táblákkal ellátott, helyi lakosok számára fenntartott, idősávos, kizárólagos parkolóhelyeket 18:00-07:00 között csak helyi lakosok vehetik igénybe, lakossági várakozási engedély birtokában.

Vagyis a máshol lakó autósok nem parkolhatnak a VII. kerület érintett részein. A szigor érinti az összes máshol lakó autóst, egyben a közösségiautó-szolgáltatóktól bérelt autókat vezetőket is. Vagyis az érintett időszakban közösségi autókkal sem lehet ott parkolni. Pedig azoknak az egyik vonzereje, hogy a percalapú bérleti díjon felül nincs költség, így a parkolásért sem kell fizetni. Az erzsébetvárosi szabályozás miatt viszont figyelmesebbnek kell lenniük a közösségi autókat használóknak. 

A Napi.hu kérdésére a Greengo és a Mol Limo közölte, hogy a carsharing cégek vezetői próbáltak lobbizni azért, hogy az autóikra ne vonatkozzon a szigor. A greengósok közölték, egyelőre érdemi előrelépés nem történt. A molos leánycég pedig jelezte, több ezer regisztrált ügyfelük él a kerületben, akik rendszeresen használják a szolgáltatást. Éppen ezért nem tartják szerencsésnek, hogy a megosztható autókat is kitiltották a kerületből az adott időszakban. A legnépszerűbb belvárosi területeken az esetek többségében körülbelül 3-4 órát állnak a limós autók két út között: a cég forgalmi adataiból is jól látszik, hogy a bérlők a pesti oldalon leggyakrabban a belvárosban és a körúton belül használják a szolgáltatást.  

Arra a kérdésre, hogy kell-e extra költséget fizetni, a Greengo közölte, a bérlés zárása nem jelent többletköltséget, azonban amennyiben az autó kizárólagos várakozni tilos helyen áll az éjszakai idősávban és emiatt megbüntetik, előfordulhat, hogy a bérlés zárását - az egyéb szabálytalanságokhoz hasonlóan - a büntetést ráterhelik az illetőre. A Limo válaszából pedig kiderül, ha az autós tilosban parkolja le az autót, akkor a cég ugyanúgy büntetést kap, mint bárki más. A büntetést a Limo mindig befizeti és utána továbbküldi a büntetést az érintett ügyfélnek.