A járvány miatt nagyon visszafogott eredményeket produkál a magyar kiskereskedelem. A KSH legújabb, az online pénztárgépek adatain alapuló számai szerint januárban mindössze 0,5 százalékkal nőtt a boltok forgalma az egy évvel korábbihoz képest, ami lényegében stagnálásnak felel meg.

Az is kiderül az adatokból, hogy a magyar gyógyszertárakban fordulat történt. A múlt évben az élelmiszereket és mindennapos termékeket (például tisztító és tisztálkodási szereket) árusító boltok mellett a részben a járvány miatti óvatosságból a patikák forgalma is számos hónapban jelentős növekedést mutatott, ám januárban éves szinten csökkenés történt.

 

 

Az online pénztárgépes adatok nem mutatják a teljes kiskereskedelmi forgalmat, az összesített januári adatokat csak később publikálja majd a KSH. A kiskereskedelem teljes körű adatai közül csak a decemberiek jelentek meg. Ezekből kiderül, hogy tavaly az üzemanyag-forgalom nélkül számolt kiskereskedelmi forgalom mindösssze 1,7 százalékkal emelkedett éves szinten, szemben az elmúlt években látott 5-7 százalékos többlettel. A múlt évben az élelmiszerek, a gyógyszerek és az online forgalom növekedett, a többi kategóriában, például a ruházati, elektronikai termékek és a bútorok forgalma visszaesett.