Rosszul szerepelnek a magyar káposzták. Magyarországon az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett 2021-ben. Mind a fejes- és vöröskáposztáknál masszív pluszban volt az import. majdnem 7 ezer tonnás behozatal állt szemben a 2,2 ezer tonnás exporttal. 

Az idei első félévében pedig az import 38 százalékkal 2,91 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor az export csak 1 százalékkal 1,97 ezer tonnára csökkent. A magyar káposzták elsősorban skandináv államokba, a finn, a norvég és a svéd piacra tartottak ebben az évben - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet összefoglalójából.  Az adatokból kiderült, hogy a káposztaexport rákapcsolt, már az idei első félévben majdnem elérte a 2021-es teljes mennyiséget. 

Mennyi és mennyiért?

Az elmúlt években Magyarországon egyébként évente fejenként 5-6 kiló káposztaféle fogyott, ezzel a népszerűbb zöldségek közé tartoznak. 2020-ban 5,1 kilót jutott egy főre, leszámítva a tartósított zöldségeket és zöldségkészítményeket ennél csak a vöröshagyma, a paradicsom, valamint a sárgarépa, petrezselyemgyökér ért el jobb eredményt, utóbbiak 6,1-6,9 kilós fogyasztással zártak tavalyelőtt. (Lényeges, hogy a hivatalos KSH-statisztikában a káposztafélék együttesen szerepelnek, ezen belül vannak a fejes káposzták, de ebbe a körbe tartozik a karfiol, a brokkoli, a karalábé is, ezek pedig a torzítják az összevetést a különálló zöldségekkel, mint például a paprika, amelyből egyébként 5 kiló jutott egy főre tavalyelőtt.) 

A káposzták egyébként az átlagnál nagyobb mértékben drágultak az idén. Az augusztusi inflációs számok szerint az élelmiszerek is jelentősen, több mint 30 százalékkal drágultak, ám a fejes káposzta kilós ára ezt maghaladó mértékben, több mint 40 százalékkal 430 forintra emelkedett.