Az Éter-1 Kft. keresettel támadta meg a Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberi döntését, amelyben a hatóság 1,3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre azért, mert - a GVH akkori közleménye szerint - "az ügyvezető utasítására az eljárás alá vont vállalkozás munkatársai több dokumentumot töröltek a vizsgálattal érintett számítógépekről" a 2012-ben végrehajtott, előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálat idején.

Akkor a kft.-nél és további hét vállalkozásnál azért razziáztak, mert valószínűsíthető volt, hogy az eljárás alá vont vállalkozások az Éter-1 közbeszerzési pályázatokon való nyertessége előmozdítása érdekében színlelt ajánlatok benyújtásáról állapodtak meg. Ezt az 1,3 millió forintos büntetésről szóló GVH-döntést a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte és a hivatalt új eljárásra kötelezte. A GVH ezen új eljárásban szintén megállapította az eljárásjogi jogsértést, és - a korábbi döntéshez képest némileg kisebb összegű - eljárási bírságot szabott ki. (Ezt a kft. lapunkhoz eljuttatott közleménye, amely csak a hatályon kívül helyezésről számolt be, elfelejtette megemlíteni. A szerk.) A GVH döntésével szemben az Éter-1 Kft. ismét bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett - az az eljárás jelenleg folyamatban van.

A GVH idén februárban úgy zárta le a kartellügyet, hogy az Éter-1-re és további öt cégre összesen több mint 148 millió forint bírságot szabott ki. (A kft.-re ebből 16,6 millió forint jutott.) A hivatal megállapította, hogy a hat cég egyszerűsített közbeszerzési eljárásokon egyeztette beadási árait, illetve ajánlatait.