A BKV a szerződés nem teljesítése miatt eláll a Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött Modulo M168d típusú autóbuszok adásvételéről szóló megállapodástól. A szerződéseket felülvizsgálják és jogi lépéseket terveznek mert - mint fogalmaznak - nem kívánnak lemondani a szerződésekben biztosított jogaikról, illetve azok érvényesítéséről.

A Volánbusz Zrt. és az Ikarus Egyedi még 2017 januárjában állapodott meg 180 busz adásvételéről, decemberben pedig a Volán, a BKV és az Ikarus kötött háromoldalú szerződést 30 busz átruházásáról. Ez utóbbiból összesen 10 darabot vett át a BKV át április 11-ig.

Az Ikarus Egyedi a napokban jelentette be, hogy fizetési nehézségeinek kezelése érdekében csődvédelmet kért, illetve azt szerette volna elérni, hogy a kormány nyilvánítsa stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek. Ez utóbbi megtörtént.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közlése szerint a döntéssel lehetővé válhat a cég vagyonának, a felhalmozott termelőeszközöknek, készleteknek és tudásnak az egyben tartása. A hazai buszgyártás fejlesztésére a kormány kiemelt nemzetgazdasági érdekként tekint, de ezt továbbra is piaci és nem állami szereplők tevékenységére támaszkodva kívánja elérni.

Lapunk kedden arról írt, hogy a vállalat egyik munkatársa szerint a versenytársak, a szakemberek elvándorlása és a finanszírozás problémai vezettek oda, hogy csődvédelembe menekült a cég.

Az Ikarus Egyedit fel is jelentették, mert - a feljelentő szerint - a buszok nem felelnek meg a jogszabályban meghatározott biztonsági és műszaki követelményeknek, így kimerítik a közúti veszélyeztetést, és a rendőrségnek meg kellene vizsgálnia, hogyan kaphatták meg egyáltalán az engedélyeket.

A fotó forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.