A jogszabályok oldaláról vizsgálva a kérdést, nagyon kevés iránymutatást találni. Egyrészt az egyenlő bánásmód szabályai szerint az azonos munkakörben, felelősségi körben dolgozóknak hasonló juttatási értékekkel kell rendelkezniük.

Másrészt az önkéntes pénztárakról szóló törvény tartalmaz egy időkorlátot: eszerint – ha adunk önkéntes pénztári hozzájárulást – nem zárható ki ebből az a munkavállaló, aki legalább 6 hónapja munkaviszonyban van. Ez azt jelenti, hogy ha alkalmazunk ilyen juttatást, akkor legkésőbb 6 hónap után biztosítani kell ezt vagy az ezt tartalmazó cafeteria keretet a munkavállalóknak. Ha nem adunk ilyen juttatást, akkor az egyenlő bánásmód kereteit figyelembe véve akár hosszabb időszakra is kitolhatja a munkáltató az első juttatás kiadását - állapította meg Fata László juttatási szakértő.

Az emberierőforrás-gazdálkodás oldaláról egyensúlyt kell találni a később adott juttatás miatt keletkező megtakarítás és a munkavállaló megtartása közt. Minél előbb élvezi az új munkavállaló a kedvezményeket, annál hamarabb alakulhat ki a teljes értékű kötődés a céghez - tetre hozzá Fata.

Mi a helyzet, ha azonnal adja a cég?

Egy juttatási kínálat beindításakor érdemes arra is figyelni, hogy olyan ütemezést vállaljon a munkáltató, amelyet képes ellátni az adminisztráció – tette hozzá Kardos Zoltánné, az L-Soft Zrt. outsource divízió igazgatója.

Így érdemes egy kis haladékot adni a munkáltatónak és munkavállalónak is a belépést követően. Bizonyos juttatások megvalósításához például rendelkeznie kell a munkavállalónak az ehhez kapcsolódó kártyával, számlákkal, szerződésekkel. A munkáltatónak fel kell dolgozni ezek adatait a szabályos kifizetéshez, feltöltéshez.

A leggyakoribb megoldás talán az, hogy a belépést követő harmadik hónap után indul a juttatások kiadása – foglalja össze a tapasztalatokat Fata László, a Cafeteria Trend juttatási szakértője. Így van elegendő ideje az adminisztrációnak felkészülni. Emellett a munkáltató sem dolgozik feleslegesen a próbaidő alatt kilépő munkavállalóival.

Ha a munkáltató a teljes együttműködés időszakára biztosítaná a juttatásokat, akkor megteheti, hogy a késleltetett induláskor kiadja a belépéstől eltelt időszakra eső összeget is. Így például a harmadik hónap után egy 3 hónapos keretet nyújt egyszerre a munkáltató az új munkatársának. Ez egy megfelelő juttatási keret esetén ez külön motiváció lehet a munkavállalók számára, hogy a próbaidő után fenntartsák a munkaviszonyukat.