Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Megszűnt, mégis keresik az iskolakezdésit

Korábban az iskolakezdési támogatás a cafeteria egyik, az szja-törvényben nevesített, kedvezményes adózású eleme volt, amit speciális feltételekkel lehetett a munkavállalók rendelkezésére bocsátani.

A 2019-es adóváltozások során sok más juttatással egyidejűleg e támogatás adókedvezménye is megszűnt. Ennek ellenére - talán éppen azért, mert egy valóban erősen jelenlévő igényre ad választ – az iskolakezdési támogatást jelenleg is viszonylag sok munkáltatónál használják.

Az Edenred reprezentatív kutatása szerit ugyanis a megszüntetett adókedvezmény ellenére 2021-ben a cégek 14 százalékánál kaptak a dolgozók iskolakezdési támogatást.

Jelentős az eltérés a juttatás népszerűségében a cégméret szerint: amíg ugyanis az 50 fő alatti vállalkozásoknak 10,5 százaléka adta, az 51-150 fős kategóriában már 23 százalék a 150 főnél is több embert foglalkoztató társaságok 29 százaléka alkalmazta az iskolakezdési támogatást.

Sokba kerül a tanévkezdés

Nem véletlenül maradt ez az egyik legnépszerűbb elem a vállalatok juttatási struktúrájában, hiszen a tanévkezdés minden gyermekes családnál gyermekenként 50-100 ezer forint extra kiadással jár. Ez az összeg az utóbbi hónapokban megugrott infláció miatt még magasabb lehet idén.

Logikus lépés a munkáltatóknak – főként a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak –, ha egyre nagyobb számban alkalmazták ezt a juttatási formát. A magas infláció, és az ennek nyomán megugrott élelmiszerárak miatt sok családban a korábbinál lényegesen kisebb keret jut majd az extrakiadásokra. Márpedig az iskolakezdés az egyik legnagyobb plusz tehertétel a családok költségvetésén a karácsony és a nyaralás mellett – véli Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Edenred iskolakezdési támogatása a munkáltatók számára is költséghatékony eszköz: a cégek szempontjából akár 22 százalék megtakarítást jelenthet ahhoz képest, mint ha bérként kerülne ez az összeg kifizetésre. Egy 20 ezer forintos támogatás esetén a céges költség az Edenred iskolakezdési megoldásaival 26 608 forint, míg bérként ugyanez 33 985 forintba kerül.