A Magyar Nemzet azt írta, hogy az amerikai Jabil elektronikai ipari konszern újabb leépítésre készül, 600 alkalmazottjának elbocsátását tervezi. A társaság és a kormány 2013-ban lépett stratégiai partnerségre egymással, 2011-ben 6 milliárd forintos állami munkahely-teremtési támogatást kapott.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. szerint a sajtóban szombaton a cégről megjelent hírek "több súlyos tárgyi tévedést és minden alapot nélkülöző állítást fogalmaznak meg". A vállalat szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményében leszögezte: a cég nem tervezi 600 ember csoportos létszámleépítését. Továbbá hangsúlyozzák, hogy a cég elektronikai bérgyártással foglalkozik, az iparág üzleti környezete megkívánja a vállalattól, hogy rugalmasan tudjon reagálni a vevői igények változására, ami bizonyos ingadozást jelent a foglalkoztatottak létszámában.

A vállalat elismeri közleményében, hogy "az elmúlt hetekben valóban volt egy kisebb (mintegy 40 főnyi) a kölcsönzött és a határozott szerződéssel rendelkező munkaerőt érintő csökkenés, azonban a vállalat munkaerő-kölcsönző partnerei valamennyi érintett munkavállaló számára munkát tudnak biztosítani".

A Jabil hangsúlyozza: jelenleg csoportos létszámleépítést nem tervez. Amennyiben a cég mégis munkavállalók elbocsátására kényszerülne, azt mindig az emberek érdekeit szem előtt tartva teszi - teszik hozzá közleményükben.

A cég szerint az sem fedi a valóságot, hogy az államtól milliárdos nagyságrendű támogatást kaptak volna. A tiszaújvárosi gyár 2014-ben kötött szerződést 380 millió forint állami támogatásra (munkahely teremtési célra). A szerződésben a tiszújvárosi Jabil 2014. január 1. és 2018. december 31-i időszakra a kezdő létszámhoz képest plusz 160 fő foglalkoztatását vállalta, vagyis 3748 főre növekedést és ennek megtartását az említett időszakra.

Mivel az üzleti igényeinek változása miatt a létszámtartási kötelezettségét nem tudta a cég tartani, a 380 millió forintból 355 millió forint lehívása után a szerződést lezárta, a felvett támogatást a kamattal együtt (összesen 410 millió forintot) hiánytalanul az államnak visszafizette. A tiszaújvárosi gyár más munkahelyteremtő állami támogatásban nem részesült - jelentette ki a Jabil a szerkesztőségünknek is megküldött közleményében.

A Jabil a fentiekhez még hozzátette: Borsodban jelentős a munkaerőhiány, a vállalat az elmúlt egy évben folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdött, hasonlóan a régióban működő többi vállalathoz.