1. Tényleg a bankkártya a legbiztonságosabb fizetőeszköz az út során?

A kapcsolódó szolgáltatások és biztonsági megoldások miatt a bankkártya többet nyújt, mint a készpénz, és ez különösen igaz utazás közben. Soha ne hagyjuk őrizetlenül, vagy mások számára jól látható helyen a bankkártyánkat, és ne adjuk kölcsön senkinek. A PIN-kódot kezeljük bizalmasan, ne hozzuk mások tudomására, ne írjuk fel, és főleg ne tartsuk a kártya mellett.

Digitális pénztárcával történő vásárlás tovább növeli a biztonságot az, hogy fizetéskor sem az adott eszköz, sem az az alkalmazás szerverei nem tárolják a teljes kártyaszámot, és a kereskedőkkel sem osztják meg, továbbá nem tárol olyan tranzakciós adatokat, amelyek visszavezethetők lennének az ügyfélhez.

2. Milyen limiteket érdemes beállítani?

A vásárlási és készpénzfelvételi limit ne legyen túl alacsony, ám a feltétlenül indokoltnál ne legyen magasabb sem, hogy a kártya illetéktelen kézbe kerülése esetén is védelmet nyújtson.

3. Érdemes-e tájékoztatni a bankot arról, ha külföldre utazunk?

Célszerű jelezni, hogy hová, mennyi időre utazunk; így a bank meg tud győződni róla, hogy az átmenetileg megváltozó kártyahasználati szokások az utazással összefüggésben jelentkeznek.

4. Van rejtett, nem egyértelmű költsége a külföldön történő vásárlásoknak?

Nincs.

5. Helyi devizában vagy forintban fizessünk a vásárlásokért?

Az esetek 90-95 százalékában nem érdemes saját devizában fizetni. Olyan esetekben érdemes mégis a saját devizás váltást választani, ha nagyon nagy változások várhatók a devizapiacon, és nem akarjuk kitenni magunkat egy esetleges napon belüli jelentős árfolyam-elmozdulás kockázatának.

6. Hogyan ügyeljünk külföldön az adataink biztonságára?

A legfőbb szabály: ugyanúgy védeni kell az adatainkat, mint itthon, csak – ha lehet - még nagyobb körültekintéssel! A PIN-kódot senki, még a rendőrség sem kérheti el.

7. A hitelkártya külföldi használatánál van valamilyen speciális szabály?

Nincs.

8. Tartozik a kártyámhoz utasbiztosítás?

Ez mindig a kártyakonstrukciótól függ. Indulás előtt célszerű a bank honlapján ellenőrizni, hogy az adott kártyához tartozik-e utasbiztosítás, és ha igen, pontosan mit tartalmaz.

9. A kártyatársasági kedvezményekről hol tudok tájékozódni?

A kártyatársaság és a bank honlapján egyaránt megtalálhatók a kedvezményekről, és igénylésük pontos feltételeiről szóló információk.

10. Mit tegyek, ha a kártyám elvész vagy ha ellopják?

Ilyen esetben külföldön is azonnal intézkedni kell a kártya letiltásáról a banktól e célra kapott telefonszámon. Ha útra indulunk, ezt a telefonszámot ugyanúgy nem érdemes itthon hagyni, mint a bankkártyát.