Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

CIB Bank a végig fix kamatozású jelzáloghitelek esetén üzletpolitikai kedvezményt dolgozott ki bizonyos szegmensekben, ahol meghatározott feltételeket teljesítők számára akár 6,79 százalékos kamat is elérhető. A jelenlegi piaci környezetben ez egy extrém kedvező konstrukció - írta a portál.

A pénzintézetnél 20 millió kölcsönösszeg felett, 20 éves futamidőre akár 6,79 százalékos végig fix kamat mellett érhető el lakáshitel. Csak összehasonlításképpen a második legkedvezőbb ajánlat kamata jelenleg 7,55 százalékos, ez 0,76 százalékponttal kedvezőtlenebb az új ajánlatnál.

Utoljára négy hónapja volt ilyen olcsó hitel a piacon

Ilyen kedvező feltételekkel június elején lehetett fix kamatozású lakáshitelt igényelni. Nagyjából négy hónappal fordult vissza az idő kereke a kedvező konstrukció miatt. A jegybanki alapkamat akkor 5,90 százalék volt, jelenleg az irányadó kamatszint 13,00 százalék. Vagyis az MNB összességében 7,10 százalékponttal növelt az alapkamaton nyár eleje óta.

Az infláció 11,7 százalék volt júniusban, a legutóbbi, augusztusra érvényes érték pedig 15,6 százalék volt. Egyes elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a szeptemberi áremelkedés megközelíti a 20 százalékot. Az állampapír hozamok is érdemben emelkedtek nyár eleje óta: a 20 éves futamidejű állampapír referenciahozama június 1-én 7,03 százalék volt, míg jelenleg 9,28 százalék.

Mindezekből jól látható, hogy rövid idő alatt nagy mértékben átalakult a piac. Éppen ezért a régi helyzetet idéző lakáshitel-kamatszint nagyon is kedvező. A lépés pedig még meglepőbb akkor, ha a jövőben várható folyamatokra tekintünk. Az alapkamat további emelése nem várható, azonban csökkentésre sem lehet számítani az elkövetkező hónapokban. Az infláció rövid távon emelkedni fog, az MNB várakozásai szerint még a jövő évben is két számjegyű drágulás várható. Mindezek a lakáshitelek kamatát tovább fogják emelni.