Sikeres első negyedévet zárt a CIB Lízing: az új kihelyezések összege közel 16 százalékkal nőtt az első három hónapban az előző év azonos időszakához képest. Ezzel az elmúlt hét év legerősebb első három hónapját hozta a pénzügyi vállalkozás úgy, hogy a fontosabb területek mindegyikén látványos bővülést sikerült elérnie.

Az autófinanszírozásban például 26 százalékkal emelkedett, a nagyhaszonjárműveknél és a gépek/berendezések területén pedig több mint a duplájára nőtt az új kihelyezések értéke az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A közel 16 százalékos növekedéssel a CIB Lízing jelentősen túlszárnyalta a teljes lízingpiac teljesítményét is: a rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis az első negyedévben a teljes ágazatot tekintve minimálisan – 0,2 százalékkal – ugyan, de csökkent az új kihelyezések értéke.

Az első negyedév dinamikus növekedése azért különösen biztató a CIB Lízing szempontjából, mert már a 2021-es évünk is nagyon sikeresnek bizonyult. A múlt év utolsó negyedében az autófinanszírozásban 15 százalékos, a nagyhaszonjárműveknél 330 százalékos, a géplízingnél pedig 113 százalékos bővülést értünk el a megelőző év azonos időszakához mérten, a finanszírozott összeget tekintve. Vagyis nem egyszeri fellángolásról van szó. A CIB Lízing a magyar vállalkozások és gazdálkodó szervezetek megbízható és elkötelezett partnereként van jelen a piacon, ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy a termelőeszközök terén ilyen masszív növekedést értünk el – mondta Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. A piaci átlagot jelentősen túlszárnyaló teljesítmény nyomán – tette hozzá – a CIB Lízing piaci részesedése is érezhetően nőtt több területen, így például az autó- és haszonjármű-finanszírozásban, illetve a gépek/berendezések szegmensében.

A CIB Lízing a portfólió szempontjából is sikeres évet zárt 2021-ben, mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben. Egyrészt a megelőző évhez viszonyítva a működő portfólió mérete közel 5 százalékkal nőtt, másrészt az elszámolt értékvesztés összege bő 32 százalékkal elmaradt a 2020-astól. A vezérigazgató szerint a kilátások is biztatók a csoport szempontjából, miután folyamatos az utánpótlás az új ügyleteknél.

A magyar lízingpiac stagnálása ellenére 2022 végére a CIB Lízing új kihelyezési volumene több mint 20 százalékkal emelkedhet 2021-hez képest, megerősítve a csoport stratégiai piaci részesedését a lízingpiac valamennyi szegmensében – tette hozzá Fekete Csaba.