Június 30-tól drágulnak a cigaretták, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának döntése nyomán.

Az SZTFH hivatalos honlapján azt írja, a jogszabályi rendelkezés alapján az árközzétételi kötelezettséggel érintett dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat – áll a Liner.hu portál gyűjtésében.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által közzétett árak érvénybe lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet.

A kiskereskedelmi eladási árakat az ár érvénybe lépésének napját megelőző munkanapon 12 órától teszi közzé az SZTFH. A közzétett listák a termékregisztrátorok (dohánytermék-nagykereskedők vagy az érintett terméket Magyarországon először forgalomba hozók) által megadott adatokon alapulnak.

Mint arról a Napi.hu beszámolt nehéz idők elé nézhetnek a dohányosok Magyarországon: miközben a magyar kormány a költségvetésben tátongó lyuk befoltozására az extraprofitadók mellett a dohánytermék jövedéki adóját is emeli, az Európai Unió a dohányirányelv felülvizsgálatával szabhat ki a jelenleginél magasabb adóminimumot.

Ha pedig Brüsszel nem differenciál a keleti és nyugati államok között, az olyan drágulást eredményezhet a trafikokban, amely újabb lökést adhat az amúgy is szárnyaló csempészetnek. A konfliktus ebben az esetben borítékolható.