Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vera Jourova uniós biztosnak, Ville Itälä OLAF-főigazgatónak és Emily O'Reilly uniós ombudsmannak küldött levelükben a magyar civil szervezetek, az Átlátszó oknyomozó portál, a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet  a berlini székhelyű Civil Liberties Union for Europe emberi jogi szervezet támogatásával felszólítják az Európai Bizottságot és az OLAF-ot, hogy ne támadják meg az EU Bíróságának azon határozatát, amely arra kötelezte az OLAF-ot, hogy hozza nyilvánosságra az egykor Tiborcz István társtulajdonában lévő Elios Zrt. által megvalósított, és akkor uniós támogatást élvező közvilágítási munkák miatt folytatott csalás elleni vizsgálatot, hanem inkább a határozatra építve javítsák a dokumentumokhoz való hozzáférési politikájukat.

Az uniós bírósági ügy abból a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelemből indult, amelyet Homoki Andrea nyújtott be, a TASZ ügyvédje, Hüttl Tivadar jogi támogatásával - írja a TASZ közleményében. Az aktivista által benyújtott kereset célja az volt, hogy fényt derítsen egy Gyálon megvalósult, uniós finanszírozású közvilágítási projektre, amely ahelyett, hogy javította volna a város közvilágítási infrastruktúráját, tovább rontotta a város utcáinak beláthatóságát.

Az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF vizsgálatot folytatott az ügyben, amely ,,súlyos szabálytalanságokat" és ,,összeférhetetlenséget" tárt fel a projekt pályázatával kapcsolatban, amelyet az Elios nyert el. A magyar hatóságok azonban egy évvel később sem találtak szabálytalanságokat, és végül a magyar adófizetőknek kellett kifizetniük a projektek 13 milliárd forintos (36,3 millió eurós) költségét - mivel a szabálytalanságok miatt ezekre a projektekre végül nem adott pénzt az EU.

Szeptemberben az EU Bírósága döntött az aktivista által benyújtott keresetről, és megállapította, hogy az OLAF nem tagadhatta meg a jelentéshez való hozzáférést.

Nyílt levelükben a civil szervezetek most felszólítják a Bizottságot és az OLAF-ot, hogy fogadják el az ítéletet és adják ki a jelentést. Emellett intézkedéseket kérnek annak biztosítására, hogy a közérdekű információkhoz való hozzáférést uniós és nemzeti szinten is előmozdítsák és fokozottan védjék - írják a civil szervezetek közleményükben.