Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok 11 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, legutóbb 2019 áprilisában volt ilyen magas ez az arány. Az augusztusi mélypont után a hitelüket törlesztők aránya is elérte a tavalyelőtti átlagos (49 százalékos) szintet, a gyermeket nevelők esetében pedig egy erőteljesebb növekedés után az arány elérte a 66 százalékot. A 2021 első negyedéve előtti évben a lakosság 24 százaléka vett fel hitelt. Bár ez az arány elmarad a járványhelyzet előtt mért 31 százaléktól, a Cofidis szakértői szerint a következő negyedévekben további emelkedés várható.

Vége az óvatosságnak

„A hitelfelvételi tervek száma emelkedik, az emberekben a járványhelyzet alatt jellemző óvatosság megszűnni látszik. A lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése és a saját anyagi helyzetére vonatkozó várakozások javulása alapján a következő egy évben feléledhet a hitelek, különösképpen a személyi kölcsönök iránti kereslet, amire a nyári időszakban előtérbe kerülő lakásvásárlási és -felújítási célok is hatással lesznek.” – mondta el Jean-Francois Rémy, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója.

A hitelfelvételi kedvre a kínálati oldalon történő változások is pozitív hatással lehetnek. A Magyarországon 2021. január 1-től elérhető, a Magyar Nemzeti Bank által minősített fogyasztóbarát személyi hitel termékek megjelenése piacformáló tényező. A szakember hozzátette: „Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy ezt a hiteltípust az eddig bizonytalanok is pozitívan fogadhatják.” A Cofidis felmérése szerint, akik már hallottak róla, azok közül szinte mindenki (96 százalék) figyelembe venné a hitelfelvételi döntésnél a minősítés meglétét. Sőt ennek hiánya minden tizedik ügyfelet elidegenít az adott pénzintézettől.​

Lakás, autó a fő hitelcélok

A hitelfelvételben gondolkodók körében elsősorban a lakásvásárlási (41 százalék), a lakásfelújítási (40 százalék) és az autóvásárlási (33 százalék) célok jellemzőek. A potenciális hitelcélok közül nagyot ugrott a lakásfelújítás (55-ről 67 százalékra), feltehetőleg az államilag támogatott otthonfelújítási hitelek bevezetésének köszönhetően. Egy személyi kölcsön esetleges felvételének fő céljaként a megkérdezettek 22 százaléka a lakásfelújítást és korszerűsítést nevezte meg, ami közel 10 százalékkal magasabb az elmúlt két évben mért arányoknál.

Ugyanígy a korábbiaknál 5 százalékkal többen (15 százalék) mondták, hogy háztartási gépek és berendezések vásárlása céljából vennének fel személyi kölcsönt. A felvenni tervezett átlagos hitelösszeg is emelkedett tavaly novemberhez képest, ezen belül a nem lakáscélú hitelek esetében erőteljesebben, mintegy 21 százalékkal, 1,2 millió forintra. Az áruhitelt felvevők aránya idén márciusban ismét elérte a járvány előtti szintet. Bár nem nőtt azok aránya, akik személyi kölcsönt vettek fel, az ebben a hiteltípusban gondolkodók aránya a tavalyi csökkenés után a 2019 eleji szintre, 12 százalékra nőtt.