A három legnagyobb gyógyszergyártó - a Merck, a Pfizer és a Roche - még az év vége előtt végezhet három darab gyógyszerjelölt III. fázisú vizsgálatával. A kísérleti vírusellenes gyógyszerek betölthetnének egy olyan szerepet, amelyet a vakcinák nem tudnak: a már fertőzött emberek gyorsabb felépülését segíthetik. Talán még azt is meg tudják akadályozni, hogy az emberek egyáltalán megbetegedjenek.

Ezek a szájon át szedhető gyógyszerek megváltoztathatják azt, hogy az orvosok hogyan kezelik az enyhe és közepesen súlyos koronavírusos betegeket. Bár a gyógyszeripari óriások kutatásait nagy érdeklődés övezi, ne várjon senki csodaszereket: ha ezek az antivirális készítmények valóban működnek és biztonságosak - ami még nem derült ki -, akkor valószínűleg csak bizonyos körülmények között segítenek. Az ezeken a gyógyszereken dolgozó tudósok szerint valószínűleg korai kezelésként fognak a legjobban működni, ami azt jelenti, hogy a súlyosan beteg embereknek nem sok hasznát veszik majd - írja a Business Insider.

Ettől még nagyon hasznosak lehetnek a járvány elleni küzdelemben: az antitest-gyógyszerekhez képest egyszerűbb a tömeggyártásuk és a beadásuk. Az antitestterápiákat általában egyórás intravénás infúzió formájában adják be, amelyet további egyórás megfigyelés követ a mellékhatások miatt. Viszont mind a három cég olyan készítménnyel kísérletezik, amely szájon át bevehető lesz tabletta formában, 10 napon keresztül, 12 órás időközönként adagolva. A tabletták valószínűleg olcsóbbak is lesznek, mint az antitest-infúziók, amelyek a betegek számára ingyenesek, de az amerikai kormánynak több mint 1000 dollárjába (300 ezer forintjába) kerül egy adag. 

Ezek az új gyógyszerek kiegészíthetik a vakcinákat. Bár az oltások erős védelmet nyújtanak, vannak korlátaik is: az emberek egy része egyszerűen elutasítja ezeket. Egy másik probléma, hogy néhányan, akik megkapják az oltást, például a súlyos immunrendszeri gyengeségben szenvedők, nem tudnak immunválaszt kialakítani a vakcinára. Az pedig egyelőre ismeretlen tényező, hogy a vakcinák mennyire állítják meg a fertőzés terjedését, valamint hogy a védelem meddig tart, különösen mivel a vírus folyamatosan mutálódik.

"Még mindig nem értjük, hogy a vírus folyamatos evolúciója hogyan befolyásolja a vakcina hatékonyságát széles körben" - mondta Daria Hazuda, a Merck fertőző betegségek felfedezéséért felelős alelnöke, aki a koronavírus elleni tablettával kapcsolatos kutatásokat vezeti. "Még mindig fontos szerepe van a vírusellenes szereknek" - tette hozzá.

A molnupiravir kapszulái készülhetnek először: a Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett vírusellenes gyógyszer vizsgálati eredményei már októberben megérkezhetnek. Nemrégiben a vállalat szóvivője a Business Insidernek azt mondta, hogy az eredmények hivatalos ütemterve 2021 vége előttre szól.

A vírusellenes szert eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki, a vállalat 2020 júliusában licencelte a gyógyszert a Ridgeback Biotherapeutics nevű kis miami biotechnológiai vállalattól. A Egyesült Államok kormánya nagyon bízik a molnupiravirben, júniusban beleegyezett, hogy 1,7 millió ember kezelésére elegendő tablettát vásárol. Az 1,2 milliárd dolláros üzlet attól függ, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezi-e a kezelést.

A Merck most fejez be egy vizsgálatot, amelyben 1850, enyhe vagy közepesen súlyos Covid-19-ben szenvedő önkéntes vesz részt, akik véletlenszerűen molnupiravir- vagy placebo-tablettákat kapnak. A fő cél annak megállapítása, hogy a molnupiravirt kapó betegek közül kevesebb kerül-e kórházba vagy hal-e meg 29 nap után a placebót kapókhoz képest.

A svájci gyógyszergyártó, a Roche egy AT-527 nevű nukleozidot  vizsgál az Atea Pharmaceuticals nevű bostoni kis biotechnológiai vállalattal közösen. Ezt a gyógyszert a világjárvány kitörése előtt a hepatitis C vírus elleni szerként kutatták. Egy kisebb klinikai vizsgálat júniusban bejelentett előzetes eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszerben van potenciál, de a következő adatok már pontosabb képet adhatnak a hatékonyságáról. A Roche az év vége előtt várja a placebós összemérésből.

Végül ott van a Pfizer vírusellenes gyógyszere, amely kissé másképp hat: blokkol egy proteáz enzimet, amely kulcsszerepet játszik a vírus RNS-másolási, vagyis szaporodási folyamatában. A Pfizer ezt az antivirális szert alacsony dózisú ritonavirrel kombinálva teszteli, egy másik antivirális szerrel, amely lassítja a Pfizer gyógyszerének lebomlását, így az tovább tart a hatása a szervezetben.

Júliusban a Pfizer egy 3000 önkéntes részvételével zajló, nem kórházi kezelésben részesülő Covid-19-es betegek körében végzett vizsgálatot indított, remélve, hogy a placebocsoporthoz képest csökkenteni tudja a kórházi kezelések és a halálozás arányát. A Pfizer még az év vége előtt eredményeket szeretne kapni a vizsgálatról, amelyek siker esetén alátámaszthatják a sürgősségi engedély iránti kérelem benyújtását.