Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napilap értesülése szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter "ösztönző csomaggal felszerelkezve" érkezik a héten Londonba, és a City legnagyobb bankjainak vezetőivel tárgyal.

A Financial Times (FT) által látott programtervezet szerint Morawiecki találkozik mások mellett a Royal Bank of Scotland, a UBS, a Barclays, a BNP Paribas, a Citibank és a Crédit Suisse, illetve a globális alapkezelő társaságok közül a Schroders, a Pimco és a BlackRock vezető londoni tisztviselőivel. Morawiecki a lapnak elmondta: a Londonban honos pénzügyi szolgáltató intézmények közül sokan maguk keresték meg a lengyel kormányt. Egyértelmű az érdeklődés - fogalmazott a lengyel miniszterelnök-helyettes.

Már folynak is tárgyalások egyes londoni pénzügyi cégekkel arról, hogy bizonyos kiszolgáló részegységeiket Varsóba telepítsék át.

Az FT szerint Varsónak nem lesz könnyű dolga, ha vonzó helyszínként kívánja magát feltüntetni, mivel olyan vetélytársakkal kell versenyeznie, mint Párizs, Frankfurt, Amszterdam és Dublin, amelyek máris kampányolnak a londoni pénzügyi szolgáltató cégek áttelepüléséért. Elsődleges érvük az, hogy a Cityben honos bankok és egyéb pénzügyi-befektetési társaságok esetleg nem férnek többé hozzá az uniós piachoz, amikor Nagy-Britannia az EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás döntésének megfelelően kilép az unióból. A londoni elemzői közösség is tart ettől a lehetőségtől.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza erről összeállított minapi tanulmányában közölte: veszélybe kerülhet London globális pénzügyi központként betöltött szerepe, mivel a Cityben megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék az EU más gazdaságaira is kiterjedő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, ha Nagy-Britannia nem tarthatja meg maradéktalan hozzáférését az egységes uniós piachoz.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group által a világ vezető pénzügyi szolgáltatási központjairól összeállított legutóbbi rangsorban London megőrizte ugyan első helyét, de a ház szakértői kiemelték, hogy a City besorolása már csak 8 ponttal előzi meg a második helyezett New Yorkot. Az egyes vizsgált városok által megszerezhető maximális pontszám ezer, és a cég módszertani meghatározása szerint azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.