Ma a Ryanair képviselője megkísérli jobb belátásra bírni a Budapest Airport vezetését: a Malév csődje után engedjék elindítani az ultra low cost légitársaság bejelentett járatait. Mint ismert, a Malév csődjét követő órákban a fapados cég vezérigazgató-helyettese azonnal Budapestre érkezett és 4 gép Ferihegyre telepítését és 31 útvonal repülését jelentette be - előtte tárgyalt az NFM és a Budapest Airport illetékeseivel. A budapesti bázist március 31-ig a téli menetrend okán máshonnan kivont gépekkel teljesítette volna a légitársaság, de ígérték: a nyári menetrend indulására már lesz valóban Budapestre delegált gépmadár.

 

Vége a "barátságnak"?

A Malév csődje nyomán vége annak a helyzetnek, amelyet évek óta furcsállt a légiközlekedés: a két ultra low cost légitársaság, a Ryanair és a Wizz eddig nem repülte párhuzamosan ugyanazt az útvonalat. A most meghirdetett Ryanair járatok között szép számmal vannak a Wizz által repült desztinációk is. Mint ismert, a Malév csődre a Wizz is komoly járatbővítést és új repülő Budapestre érkezését jelentette be.

A foglalási portálon hamar meg is jelentek az ajánlatok, tömegével voltak fenn "kopogtató", 10 eurós jegyek, ám hamar híre ment: a Ryanair olyan járatokra kezdett el jegyeket értékesíteni, amelyek még nem kaptak zöld jelzést a repülőterektől. Az elmúlt órákban ugyanakkor finomhangoláson ment át a portál és a Ryanair pontosította, hogy mely desztinációkba mikori időponttól tervezi indítani járatait. Ezek a járatindítási módosítások azt jelenthetik, hogy a légitársaság meg tudott állapodni a járatok fogadásáról a külföldi repterekkel. Ezt az ecoline-nak nyilatkozta a Ryanair sajtóosztálya is megerősítette: az útvonalak indulásához szükséges résidőket már lekötötték, s már "csak" a Budapest Airporttal kell megegyezniük. A Ryanair szerint többszöri megkeresésük ellenére a Budapest Airport nem reagált ajánlatukra. A Liszt Ferenc reptér üzemeltetőjének arról kell döntenie, hogy a járatdömpingért elfogadja-e a kemény tárgyalási módszereiről híres cég ajánlatát, amely - ismerve a Ryanair elvárásait - komoly extra kedvezményeket várna el a Budapest Airporttól. Ez viszont olyan precedenst jelenthet, amely miatt akár a többi társaság is a szerződés újratárgyalását kérheti a reptértől, amelynek a Malév tranzitutasainak kiesése miatt így is tetemes veszteséggel kell újratervezni az idei évi bevételeit.

A Ryanair sajtóosztálya az ecoline oldalán is figyelmezteti az utasokat, hogy ha nem sikerül megegyezni a budapesti reptérrel, akkor kénytelen lesz elhalasztani a bázisnyitást. Sajnálatosnak tartják a reptér késlekedését és remélik, ez nem sodorja veszélybe a járatindítást.

 

Ryanair-járatnyitások Budapestről (tervezett)
városindulás
Alicantemárcius 26.
Barcelona El Pratfebruár 17
Birminghammárcius 28
Bolognamárcius 25
Bristolmárcius 27
Brussels Charleroifebruár 21
Crete Chaniamárcius 28
Dublinfebruár 17
Eindhovenáprilis
Gothenburg Cityfebruár 19
Hamburg Lubeckfebruár 18
Karlsruhefebruár 17
Krakówfebruár 18
London Stanstedfebruár 17
Madridfebruár 17
Malagamárcius 26
Manchesterfebruár 18
Memmingen Munichfebruár 18
Milan Bergamofebruár 21
Oslo Ryggefebruár 18
Palmamárcius 28
Paphosmárcius 28
Paris Beauvaisfebruár 21
Pisamárcius 26
Rhodesmárcius 27
Rome Ciampinofebruár 21
Stockholm Skavstafebruár 17
Thessalonikifebruár 19
Trapaniáprilis
Venice Trevisomárcius 27
Forrás: Ryanair.com