A Hivekovics Családi Gazdaság bogyósgyümölcs-ültetvénye a fantasztikus filmek világát idézi. Míg a hazai málnatermelés haldoklik, ezen a nagyrécsei birtokon egy hektárról 10 tonna málnát szüretelnek. Igaz, az itt „bevetett” termelési kultúra rendkívül költségigényes, ám a gazdaságot irányító Hivekovics Ákos prognózisa szerint a vállalkozás 4-5 év után nyereségbe fordul - olvasható a Népszava riportjában, amelyben képet is közölnek a birtokról.

Eddig saját tőkéből, banki hitelből és uniós támogatásból 3 milliárd forintot fordított a család a nagyrécsei ültetvényre. Ennek eredményeként ma 70 hektáron bogyós gyümölcsöket – áfonyát, feketeszedret, piros ribizlit, kökényt, málnát, epret és somot –, 30 hektáron pedig körtét termelnek.

A bogyósokat vödrökben – vagyis nem szabadföldben – termelik, így valamennyi hajtás folyamatosan tápoldatot kap. Ezt egy számítógépes rendszer irányítja. A növényeket speciális fólia védi a Nap káros sugárzásától. Az ültetvényen télen félszáz, a nyári félévben 150-350 ember dolgozik.

Málnával 2018 óta foglalkoznak, 4 hektáron termelik. Hivekovics Ákos agrármérnök az Angliában kifejlesztett, Diamond Jubilee nevű málnafajtát honosította meg Nagyrécsén. Ebből 18 ezer hajtást ültetnek ki egy hektárra, egy-egy málnabokor 500-600 gramm gyümölcsöt hoz, amit bolthálózatoknak értékesítenek.

Magyarországon drasztikusan visszaesett a málnatermesztés, 2021-ben már a 200 hektárt se érte el a gyümölcs termőterülete, a hazai termesztésű málna pedig már július közepén elfogyott - írta meg az agrarszektor.hu.

A málnabokrokat szüret után megsemmisítik, és a hajtásokat évente újra megvásárolják a málnát kifejlesztő cégtől. Hivekovics Ákos biztos abban, hogy csak ezzel a költséges, ám gazdaságossá tehető módszerrel lehet tartósan érvényesülni a málnatermelés nemzetközi piacán - olvasható a Népszava cikkében.