Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Székely Tamás higgadtságra inti a döntéshozókat, akiket egyben emlékeztet: a 2010-es katasztrófa utáni üzemszünet éppen azok megélhetését veszélyeztette, akiknek mindenüket elvitte a vörösiszap. A VDSZ a gyár bezárása esetén követeli: az állam gondoskodjon az ott dolgozók változatlan szintű megélhetéséről a nyugdíjig terjedő éveikre. Ezeknek az embereknek ugyanis már egyhavi bérkiesés is a létüket fenyegeti - közölte a szakszervezet.

Felelőtlennek minősíti a vegyipari szakszervezet (VDSZ) Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak azt a bejelentését, miszerint bezárják az ajkai Timföldgyárat, ha az üzemeltető Mal Zrt. napokon belül nem szünteti meg a vörösiszap-tározókból szálló por terjedését. Székely Tamás szakszervezeti vezető emlékeztet rá, hogy a 2010-es tragikus iszapömlés után is felmerült a gyár termelésének végleges leállítása, s az érdekvédelem azokban a hetekben azért harcolt, hogy ne vegyék el még a megélhetési lehetőséget is éppen azoktól a családoktól, akiknek a tragédiában mindenük odaveszett.

Az elnök szerint a timföldgyár bezárása most is humánkatasztrófához vezethet a térségben, hiszen az itt élő családok többsége ebből a termelésből, vagy valamilyen ehhez kapcsolódó üzletágából tartja el magát. Székely szerint a hatóságoknak meg kellene várniuk, eleget tesz-e a Mal Zrt. az egységes környezethasználati engedélyben foglalt előírásoknak, s csak annak függvényében, minden következményt mérlegelve cselekedni.

Székely Tamás szerint egyébként érthetetlen a környezetvédelmi tárca kapkodása éppen most, amikor a nemzetgazdasági minisztériumban megkezdődött az ország vegyipari stratégiájának kialakítása és a széleskörű összehangolás érdekében a szakemberek hivatalos konzultációja.