Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igazán varázslatos(nak tűnő) ajánlattal támad(nak) valaki(k) a Facebookon a MediaMarkt nevében: egy 230 990 forintba kerülő Samsung QLED 8K panorámatévét 99 százalékos árengedménnyel mindössze 760 forintért kínál a közösségi oldalon látható hirdetés – kizárólag magyarországi lakosok számára. „Nagyvonalú ajánlat a magyaroknak a MediaMarkt-tól. Hihetetlen kedvezmény a Samsung QLED 8K TV-re” – állítja a poszt.

A műszaki áruházlánc hivatalos magyar oldalán a nyitólapon felsorolt kedvezményes áruk – amelyek logikusan a legnagyobb fogások lennének a vásárlók számára – között nem szerepel a szóban forgó tévékészülék. Az outlet – azaz esztétikai hibás vagy már használatba vett, bontott csomagolású – termékek között sem szerepel a Facebookos hirdetésben szereplő készülék. Ebben a csomagban összesen egy Samsung tévét kínál az áruház honlapja: egy SAMSUNG Outlet QE 65 Q80TATXXH 4K UHD Smart QLED Televízió, 163 cm – 466 199 forintért.

Sőt, a hirdetésben látható modell paramétereit (Samsung QLED 8K Q60T) az áruházlánc magyarországi honlapjának keresőjébe írva 55 találatot kínál az oldal, közülük 10 készülék 8K-s, a többi 4K-s. A 8K-s készülékek ára 3 399 789 és 479 789 forint között szór, szóval a Facebookon fillérekért kínált "termék" alapára sem nagyon stimmelne. A 8K-s modellek pontos megkülönböztető kódja a mellett, hogy Samsung és 8K tartalmaz még egy jellemzően 14 karakterből álló betű/szám kombinációt, ami a hirdetésben nem lelhető fel.

A hirdetésben közölt fényképen egy szájmaszkot viselő ifjú hölgy nyomatékosítja, hogy mekkora vételt kínál a MediaMarkt, az általa ajánlott tévé dobozán látható fantáziarajz megtalálható ugyan az áruházlánc internetes keresője által talált 56 készülék képei között, ám az a tévé nem 8, hanem 4K-s , ára 199 789 forint és nem szerepel az akciós termékek között.

A Facebook-hirdetés természetesen kínál tovább kattintási lehetőséget, ami a rostyct.fu oldalra visz, ahol először is gratulálnak a szerencsés kiválasztottnak - itt már Samsung QE 65 a készülék jelzése. Majd annak érdekében, hogy megkapja a szerencsés kiválasztott a promóciós SAMSUNG QE 65 készüléket, arra kérnek, hogy töltse ki a kérdőívet annak megerősítésére, hogy valódi személy. A három egyszerű kérdés megválaszolása után egy 3x4-es mátrixban szereplő ajándékdobozokra lehet kattintani (3 lehetőség van) és amennyiben valamelyikből előbukkan a tévé, már lehet is a következő oldalra lépni, ahol elkérik a személyes adatokat ahhoz, hogy fizethessen 1-3 font licitdíjat (jelentsen ez bármit is ebben az esetben) a szerencsés kiválasztott.

A csaló Facebook-hirdetés
A csaló Facebook-hirdetés
Kép: Facebook

Az oldalról természetesen nem hiányoznak az akció nagyszerűségét és a gördülékeny lebonyolítást méltató további szerencsés kiválasztottak által írt hozzászólások sem.

Felhívtuk a MediaMarkt telefonos ügyfélszolgálatát, ahol elmondták, hogy tudnak a csalásról, a személyes és banki adatokra hajtanak a csalók és már nagyon sok bejelentés érkezett e tárgyban hozzájuk. Az áruházlánc az ügyben már megtette a rendőrségi feljelentést.

A MediaMarkt hivatalos honlapján felhívják ugyan a vásárlók figyelmét a csalási kísérletre, de csak a nyereményjáték aloldalon, így aki nem írja be a keresőbe, hogy nyereményjáték, nem értesül a veszélyről. Ezen kívül az áruházlánc Facebook-oldalán is figyelmezteti a látogatókat.