Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dolgozók közel felét, több mint kétszáz embert tesz az utcára a Vértesi Erőmű a jövő év elején, miután a létesítmény leállítja az áramtermelést. Az évtizedek óta állami támogatásból életben tartott vállalatnál abban bíztak, hogy elsősorban hulladék eltüzelésére alapozva életben tarthatják az egykori szénerőművet, ám az ehhez szükséges törvények hiánya miatt a cégvezetés feladta a próbálkozást - írja a Népszabadság.

Ezeknek a jogszabályoknak az erőmű gazdaságilag fenntartható működését kellene biztosítaniuk, ám míg a Fidesz-KDNP ellenzékben határozottan kiállt a Vértesi Erőmű életben tartása mellett, most úgy tűnik, elengedte a vállalat kezét - tudta meg a napilap az ügyhöz közel álló forrásokból. A cégnél még bíznak abban, hogy jöhet egy újabb - ezúttal pozitív - fordulat, ezért mindent megtesznek a berendezések megóvásáért.

Ha semmi sem változik, akkor augusztusban újabb több száz fős leépítés jöhet. A kirúgottak végkielégítésük mellett csak a kétmillió forintos átképzési-újrakezdési támogatásra számíthatnak. Czunyiné Bertelan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy látja, hogy a leépítés nyugodtan zajlik. Szerinte a cég telephelyét ipari célra kellene hasznosítani.

A térségben van kereslet új munkaerőre - teszi hozzá a politikus -, azaz elvileg el tudnak helyezkedni az elbocsátottak. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a környéken általában szalagmunkásokat keresnek, akik kevesebbet keresnek, mint amennyit a Vértesi fizetett.