Újabb durva csalási kísérletre figyelmeztet az OTP. A bűnözők ráadásul nem csak a bank ügyfeleire vadásznak, mindenki veszélyben van, aki nem jár el elég körültekintően. Az ismeretlenek ugyanis az OTP Bank nevével visszaélve kártékony kódot tartalmazó levelet és csatolmányt küldenek emailben az embereknek. A levél már tartalma alapján is gyanút keltő.

Azt írják, a csatolt mellékletben egy átutalás bizonylata található. Ha viszont megnyitja az érintett a csatolt állományt, akkor az megfertőzi a számítógépüket. Az OTP azt javasolja, senki se nyissa meg a levelet, ha pedig megtette, akkor ellenőriztesse a gépét egy szakemberrel.

Az MNB beszámolt róla korábban, hogy egyre több a csaló adathalász kísérlet. Ezek közül különösen az úgynevezett SIM-kártyás csalások a legkomolyabbak, a bűnözők ilyenkor több tízmillió forinttal is megcsapolják az áldozatok bankszámláját. A SIM-es csalók módszere általában az, hogy valamilyen kémprogramot küldenek az áldozat számítógépére vagy telefonjára, amelynek segítségével hozzáférnek olyan adatokhoz, amelyekkel SIM-kártyát tudnak igényelni a nevében a mobilszolgáltatónál. Például leszedik a számítógépen talált fotókat, dokumentumokat, és ha azok között aláírási címpéldányok vagy igazolványok fotói is ott vannak, ezeket felhasználhatják a csalásokhoz. Szintén hozzáférhetnek az internetbanki belépéshez szükséges kódokhoz.

Ha hozzájutottak az áldozat telefonszámához és belépési jelszavaihoz, akkor pedig a bankszámláját is elérhetik, így károsítottak meg több embert is nemrégiben.