Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már csak a Gazdasági  Versenyhivatal jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy Csányi Sándor agrárbirodalmának része legyen a Hungerit. A szentesi központú baromfi-feldolgozó cég adásvételéről a múlt héten született döntés.

A szerződés részletei egyelőre nem publikusak, de a Napi.hu értesülései szerint a cég 100 százalékos tulajdonrésze gazdát cserélt. A vételár 16 milliárd forint körül alakulhatott. A 2017-es adatok szerint a Hungerit 38,4 milliárdos árbevétel mellett 2 milliárdos eredményt ért el - az árbevétel mintegy 10 milliárddal volt alacsonyabb a 2016-osnál, a kétmilliárdos adózott eredmény viszont kétszeresen haladta meg az egy évvel korábbi profitot.

Két hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a szintén Csányi-érdekeltség, Bonafarm Zrt. veszi meg a Hungerit Zrt.-t azzal, hogy csak kisebbségi részesedést vásárol. A Világgazdaság akkor híre szerint Magyar József, a Hungerit igazgatóságának elnöke azt mondta: egyelőre sem szóbeli, sem írásbeli megállapodás nem született az ügyben. A tárgyalás tényét ugyanakkor elismerte, de hogy "közel járnának a megállapodáshoz", azt hamis állításnak nevezte. Magyar József és családja a Napi. hu kiadásában megjelenő a 100 leggazdagabb 2018 kiadványban 19,2 milliárd forintos becsült vagyonnal az 57. helyet foglalja el.

A patinás magyar cég - amelynek vezérigazgatója már Magyar József fia - közti eladásáról szóló pletykák hosszú ideje keringenek, piaci információk szerint a Bonafarm mellett külföldi cégek is érdeklődtek a Hungerit megvásárlása iránt. Állítólag a vételárban sokáig nem tudtak megállapodni. Ugyanakkor fontos volt a Hungerit megszerzése a Csányi-féle cégcsoport számára, hiszen alap­anyag-­ter­melő agrárcégeket, ta­kar­mányfeldolgozót, hús- és tejipari társaságot (a Pick Szeged Zrt.-t és a Sole-Mizo Zrt.-t), valamint a Csányi Pincészet Zrt. révén borászatot foglal magában.