Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly év végén küldött levelet a Napi.hu egyik olvasójának az egyik tévészolgáltató, amelyben közölte, hogy az RTL és a TV2 csatornái a múlt év közepén fizetőssé váltak, ezért kénytelenek árat emelni, havonta 370 forinttal. Olvasónk reklamált, hogy őt nem érdeklik ezek a csatornák és tudomása szerint senki nem kötelezheti őt arra, nézze azokat vagy előfizessen rájuk.

Áremelés, mint külső hatás

Az első reklamációra küldött válaszlevelében a szolgáltató hivatkozik egy kormányrendeletre, amely lehetővé teszi az áremelést. Majd utána levélében a szolgáltató saját magát dicséri, hogy mennyire ügyes volt: az RTL esetében 373 forint, a TV2-nél pedig 368 forint lenne a többlet, de a több mint 700 forintos emelés helyett sikerült kiharcolni, hogy csak 370 forinttal növekedjen a havi összeg. A szolgáltató ráadásul mossa kezeit, szerinte ugyanis külső hatás miatt kénytelen emelni a díjat.

Szó szerint így hangzik az indoklás: "A díjváltozás oka nem általunk kezdeményezett emelés, hanem külső hatás. A határozott idejű szerződése még nem járt le. Az említett számlán lévő tájékoztatóban jeleztük, hogy tekintettel a határozott időre és az előre nem látható változásra, az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül jelezheti a lemondási szándékát, de ilyen jelzés társaságunkhoz nem érkezett, így a módosítást Ön elfogadta."

Telefonon új ajánlat érkezett

Olvasónk ezt nem fogadta el. Egyszerűen csak szeretett volna megszabadulni a többlettől, mivel soha nem nézi az ominózus adókat. Egyben javasolta a szolgáltatónak, hogy más előfizetéses csatornákhoz hasonlóan tegyék külön csomagba ezeket. Így lehetővé válna, hogy csak azok fizessenek értük, akiket valóban érdekelnek.

Itt fordult a kocka. Ezután nem levél jött, hanem a szolgáltató munkatársa felhívta olvasónkat és ajánlatot tett neki. Azt mondta, hogy visszamenőleges hatállyal törli a szolgáltató a díjemelést, ha ez a megoldás megfelel az előfizetőnek. Olvasónk erre rábólintott; az érintett csatornák maradtak, de legalább nem kell értük többet fizetnie.

Érdemes másnak is levelezni

A szolgáltató által hivatkozott rendelet egyébként leegyszerűsítve azt mondja ki, hogy a legnagyobb nézettségű csatornákért is jogosult díjat szedni. A rendelet hivatkozik egy törvényre, amely azonban csak azt mondja ki, hogy díjat szedhet a szolgáltató - tehát feltételes módban szerepel ez a lehetőség. Olyan rendelkezést pedig nem találtunk, amely kimondaná, hogy egy-egy előfizető köteles előfizetni az érintett csatornákra.

Tanulság: ha valamit ránk akar sózni a tévészolgáltató, amire semmi szükségünk, ráadásul többe is kerül, mint a korábbi csomag, akkor egy-két levél elküldését mindenképp érdemes megjátszani.

Ha tetszett a cikk, akkor a Bukszát kedvelheti a Facebookon is.