Az erről szóló - pénteken született - határozatot faxon juttatta el hozzájuk a törvényszék. A felszámolási kérelmet a törvényszék megalapozatlanságra hivatkozva utasította el - mondta Bodnár Imre.

Cséplő Petra a cég igazgatósági elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Bachar Najari, a cég fő tulajdonosa saját vagyonából a június 27-i határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, az összeget azonban nem könyvelték el a Zsolnay számlájára, mert a vagyonfelügyelő nem adott a befizetéshez engedélyt. Ezt követően a Zalaegerszegi Törvényszék levélben tájékoztatta őket, hogy a vagyonfelügyelő együtt nem működésre hivatkozva panaszt nyújtott be a társaság ellen, amit azzal indokolt, hogy Bachar Najari befizette az adót.

QP | Quality Placement

A bíróság indoklása szerint a vagyonfelügyelőnek engedélyeznie kellett volna a kifizetést, hisz ez épp a cég hitelezőinek érdekeit szolgálta - közölte Bodnár Imre.

A jogi képviselő a vagyonfelügyelő magatartását "rendkívül aggályosnak", és "a magyar felszámolás-történet sarkalatos pontjának" nevezve úgy fogalmazott: "ez magában hordozza annak lehetőségét, hogy a vagyonfelügyelő nem elsősorban a hitelezők érdekében jár el".

Jogtalan volt a korábbi házkutatás is a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél. A cég július elején visszakapta a korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét, miután hatályon kívül helyezte a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által kezdeményezett házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot.

A zrt. többségi tulajdonosa a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, míg a kisebbségi a pécsi városi vagyonkezelő, illetve a pécsi önkormányzat. A Zsolnaynak tízmilliárdos nagyságrendű megrendeléseket hozhatnak a már elindult és a következő években tervezett középületek műemléki felújítása. A tulajdonosok közti háborúskodásról bővebben korábbi cikkeinkben olvashat.

A fenti MTI-képen a Kutas-udvar látható a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.