Gattyán György vagyonának növekedése látványosan megállt az utóbbi években - írja az országgyűlési választásokon indulni készülő milliárdos vállalkozóról szóló cikkében a G7. Az üzletember vagyonát A 100 leggazdagabb kiadvány 305 milliárd forintra, a magyar Forbes 254 milliárd forintra becsli.

Gattyán György gazdagságát a Jasmin nevű erotikus videó-streaming platform alapozta meg, amely állítólag napi egymillió dollárt termel, sőt Gattyán György Friderikusz Sándor műsorában már azt mondta, hogy a napi bevétel másfél millióra nőtt. Arra azonban még utalást sem találni sehol, hogy ezeket az önbevallásos állításokat bárki valóban ellenőrizte volna a magyar vagy a nemzetközi sajtóban. Igaz, nem is nagyon lehet, mert azt is nehéz kitalálni, hogy mely cégekbe folyik a LiveJasmin bevétele.

A Jasmin árbevétele évi 10 százalékkal nőtt az utóbbi hat év átlagában, és 2020-ban napi 1,14 millió euró volt. Mindebből azonban nem sok nyereség keletkezik a cégben: 2020-ban alig 20 millió euró volt a profit, ami árbevétel-arányosan csak 4,7 százalék. Ebből az összegből nem nagyon lehet vagyont építeni. A bevétel java részét az „egyéb költségek” viszik el, 2020-ban 276 millió eurót fizettek ki ezen a jogcímen – vélhetően ez lehet az oldalon szereplők díjazása, de a honlapok üzemeltetéséhez tartozó jogdíjakat és licenceket is takarhatja.

Ha megpróbáljuk követni a pénz útját, azt látjuk, hogy a jogdíjakat az utolsó beszámoló szerint három cégnek, a WebmindLicenses Kft.-nek, a Docler IP S.à.r.l.-nak és a Jasmin IP S.à.r.L-nak fizették ki. A cégek között valószínűleg gyakran és hektikusan, tízmilliárd forintokkal változnak az egymás közötti elszámolások, és emiatt szinte lehetetlen valós képet alkotni a csoport működéséről, jövedelmi helyzetéről.

A Docler cégstruktúra gyakorlatilag megállás nélkül átalakítás alatt áll, az egymást szövevényes módon behálózó, egymásnak számlázó és egymást hitelező cégek struktúrájának áttekintése nagyjából lehetetlen.

Összességében a G7 sajtómunkásai az elérhető adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Gattyán-vagyon talán kisebb, mint ami a gazdaglistákon szerepel. A cégek értéke 120-130 milliárd forint lehet a cégek értéke, ehhez jöhet még a magyarországi ingatlanalapokban lévő, de ismeretlen összegű vagyon. Természetesen magánszemélyként akár további sokmilliárdos vagyona is lehet Gattyán Györgynek, de ez nem látszik a cégadatokból.