Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapvetően Peugeot és Citroen személygépkocsik vásárlásához hitelt és lízinget nyújtott vállalkozás esete azért érdemel említést, mert véghez vitte azt a ritka, negatív bravúrt, hogy egy évtizede fennállása során végig veszteséges volt. Így megszűnése tulajdonképpen törvényszerűnek tekinthető - értékelnek a portálon.

A PSA Finance Hungária Zrt.-t a francia Banque PSA Finance S.A. alapította 2003 októberében egyéb hitelnyújtásra és biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre. Tevékenységét a PSA Finance Hungária 2004-ben kezdte meg. 50 millió forintos induló tőkéje viszonylag hamar, már 2004-ben kiugró mértékben, 2 milliárd forinttal nőtt.

Az alapításához fűzött reményeket a PSA Finance Hungária egyáltalán nem váltotta be, lévén, hogy működése megkezdésétől kezdve egyfolytában veszteséges volt.

A kiválás folytán 2014. május 31-ei hatállyal a Retail Prod lépett a PSA Finance Hungária Zrt., mint hitelező és lízingbe adó helyébe az addig megkötött kölcsön- és zártvégű pénzügyilízing-szerződésekben. Ám a Retail Prod sem maradt sokáig a francia-holland duónál. A lízingpiacon nagy halnak számító MKB-csoport jelentkezett be érte. S a Gazdasági Versenyhivatal 2014 szeptemberében áldását is adta az ügyletre. Hivatalosan 2015 júliusában került a Retail Prod az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt-hez, majd 2019 januárjában MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-hez.

A tulajdonosváltással a PSA Finance Hungária léte okafogyottá vált, így tulajdonosai 2016 júniusában döntöttek a működésének megszüntetéséről, valamint arról, hogy a tevékenységi engedélyét visszaadják. Egyúttal felhatalmazták az igazgatóságot, hogy kezdeményezzék a cég végelszámolását. Az MNB, mint felügyeleti szerv 2016. október 1-jei hatállyal rendelte el a tevékenységi engedély visszavonását és ezzel egyidejűleg a végelszámolás megkezdését. Ez a procedúra zárult le csaknem négy és fél évvel később, idén március elején - emlékeztet az mfor.hu.