Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társaság BÉT honlapján közzétett első fél évi jelentése szerint a csepeli szerszámgépgyártás nagyon nehéz időszakot élt át 2019 elején. Az Orosz Államvasutak, valamint a DGC céggel kötött szerződés az orosz fél elállása okán nem teljesült.

Az Orosz Államvasutak igényére, a DGC céggel kötött szerződés a leányvállalatnak 2 millió euró veszteséget okozott közvetlenül, ami a műszaki előkészítés és a betanulás költségeit, valamint a due diligence-ben való részvételt tartalmazza.

A projekttel kapcsolatos veszteségeket kifizetetlen számlák jelzik, amit most egy orosz ügyvéd bevonásával megpróbál a cég peres úton érvényesíteni a DGC cégen. A vezetői összefoglaló szerint ennek következménye, hogy nagyon komoly NAV-adósságok halmozódtak fel a cégcsoportnál.

A cégek vezetése, és az igazgatóság komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a felszámolási fenyegetést elkerülje, további jelentős projektek előkészítésén dolgozik, amiből fedezhetőek lesznek a korábban felhalmozott tartozások.

A jelentés szerint az orosz Transzmasholding kereste meg a cégcsoportot "1300 személyvagont érintő egyiptomi szállításban való részvétel okán". Ezen projekt műszaki előkészítése és az árajánlatadás folyik, ami várhatóan a közeljövőben szerződésben zárul. A projekt - megvalósulás esetén - igen jelentős árbevételt fog jelenteni a cég(ek) életében - írják.

Egyéb jelentős munkákon is dolgozik a cégcsoport, ezek: ultrapreciziós CNC esztergagép szállításának előkészítése India irányába, német megrendelésre felújított gépek szállítása, elsősorban az autógyártás piacára.

Mindezek okán a cégcsoport vezetése azt gondolja, hogy a céget az év végére sikerül egészséges állapotúra hozni. Ebben szerepet kap egy tőkeemelési lehetőség is, ami további fejlődést, és jelentős árbevétel-növekedési potenciált hordoz - írják a jelentésben.

A Csepel Holding Nyrt. 2019 első fél évében 333,5 millió forint árbevétel mellett 44,2 millió forint nettó eredményt könyvelt el. Az árbevétel 29,2 százalékkal, a nettó eredmény 59,1 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!