A tavaszi fagyok csökkentették a cseresznyekínálatot, így hiányhelyzet vagy ahhoz hasonló állapot lesz a piacon, és az időjárás sem kedvez, hiszen nincs nagy tömegben érő áru egyszerre, ami lejjebb nyomná az árakat. Most úgy tűnik, hogy egy megszokottnál magasabb árszinttel kezdünk, és ez az időjárás függvényében változhat - számolt be Hunyadi István, a Fruitveb szakmai igazgatója a csatornának.

A cseresznye olyan gyümölcs, amely hajlamos a repedésre, amit a nagy mennyiségű csapadék okoz. A korai fajtáknál már észlelik ezt a problémát, ilyen gyümölcsért pedig kevesebbet ad a kereskedő.

A kereskedelmi szereplők is rátesznek minden termékre, a termelői ár csak töredéke, általában harmada, jó esetben a fele annak, amit az üzletben a vevő kifizet - fogalmzott a szakember.

A cseresznyénél most még korai stádiumban vagyunk, a szezon csúszott nagyjából két hetet, de a hazai termelésben a korai fajták most kezdenek érni, itt a méretre kell figyelni. A nagy méretű, akár 3 centiméter átmérőjű cseresznye valószínűleg nem magyar, mert a most érő kategóriák még nem tudják hozni ezt a méretet, ez majd később várható - mondta a Fruitveb szakmai igazgatója.