Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mátrai Erőmű Zrt. korábbi menedzsmentje, amely a tulajdonosváltáskor, tavasszal távozott, technikai gondokkal magyarázta a vállalat 9,1 milliárd forintos tavalyi veszteséget és még 2018-ra is masszív hiányt jósolt. Az első félévet 5,9 milliárdos mínusszal zárták, ám az év végére nyereségessé válhat a cég - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Valaska József, a társaság elnöke

Az új tulajdonos, a Mészáros-csoport által választott menedzsment egyebek mellett leszorította az üzleti kockázatokat, ugyanis a társaság a tulajdonosváltás óta - az MVM kivételével - már csak másnapra vagy napon belül ad el áramot. (Mészáros Lőrinc 280 milliárd forint becsült vagyonnal a második a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 című kiadvány rangsorában - a szerk.) A piacuk is kedvezően fejlődött, ennek következtében, az erőmű - amely idén várhatóan 500 gigawattórával kevesebbet termel - teljesíti az árameladásban a tervezett éves bevételt.

Az elnök szerint kedvező, hogy a magyar állam mellett az Opus Global Nyrt. lett a vállalat egyik fő tulajdonosa. A cseh EPH-csoport jövő júniusi távozásával hetven százalék fölötti irányító befolyása lesz a társaságnak az erőműben. Önmagában csak a Mátrai Erőmű forgalma megduplázhatja az Opus bevételeit, és a cégvezető bízik benne, hogy a jövő évben nagyobb mértékben hozzájárulhatnak a tőzsdei társaság eredményes működéséhez is.

A kormány nem hozott döntést arról, hogy 2030-ig kivezetné a szénerőműveket az energiamixből és hivatalos vállalást sem tett még Brüsszelben - folytatta Valaska József. Az unió klímapolitikai és finanszírozási okokból határozott lépéseket vár el a tagországoktól a szénalapú erőművek fokozatos kiváltására, de több uniós tagországban - ilyen például Lengyelország, de részben Magyarország is - a fossziliseken alapuló energiatermelés nem váltható ki azonnal megújuló energiaforrásokkal vagy atomerőművekkel.