Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre jogosító engedélyét. A jegybank a határozat közzétételének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását is, s végelszámolónak – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki.

Az intézkedés indoka, hogy a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a hitelintézeti törvény prudens (üzletileg megbízható) működést meghatározó előírásainak, továbbá az MNB többszöri felhívása ellenére sem tett eleget a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Számos probléma volt a céggel

A Novae Financial Zrt. – mint azt a jegybank folyamatos felügyelési tevékenysége, illetve a pénzügyi vállalkozás negyedéves adatszolgáltatása alapján megállapította – saját tőkéjének összege huzamosabb ideje nem érte el jegyzett tőkéjének összegét.

A társaság emellett nem küldte meg az MNB részére a 2021. évre vonatkozó auditált jelentését és pénzmosási felügyeleti jelentését, az idei évben esedékes első negyedéves jelentéseit, vagyis nem tett eleget a jogszabályban előírt rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségének és a mulasztást az MNB erre vonatkozó határozati kötelezései ellenére sem pótolta.

A Novae Financial Zrt. nem teljesítette a törzsadat bejelentési kötelezettségét, így újonnan kinevezendő vezető állású személyét az MNB nem vette nyilvántartásba, továbbá a cégnyilvántartási adatok, illetve a jegybank törzsadatnyilvántartó rendszerében szereplő adatok a pénzügyi vállalkozás elnevezése és székhelycíme vonatkozásában nem állnak összhangban. Az MNB a döntését megelőző utolsó időszakban nem rendelkezett információval a pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselői és a bejelentett kapcsolattartó személyek elérhetőségéről, valamint a könyvvizsgáló személyéről sem. A társaság e hiányosságokat a jegybank felhívásai ellenére sem orvosolta.

A pénzügyi vállalkozás – amelynek felügyeleti bírság- és díjtartozása is fennáll a jegybankkal szemben – végül nem tett eleget a panaszkezelési szabályzatra és a honlap működtetésére vonatkozó előírásoknak sem. A Novae Financial Zrt. tevékenységi engedélye visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társasággal szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell.