A NAPI Gazdaság cikke

 

– Hogyan ítéli meg a GE a jelenlegi magyarországi befektetési környeztet?

– Le kell szögeznem, hogy a világon hatalmas verseny folyik a befektetésekért. A régióban Magyarország óriási előnyre tett szert e versenyben, amikor elsőként alakította ki azokat a törvényi szabályokat, amelyek lehetővé tették a tervgazdaság romjaiból az új piacgazdaság kialakítását. Az ország ennek eredményeként tőkevonzás szempontjából a hagyományosan tőkeszegény közép-európai régió éllovasává válhatott egészen a kilencvenes évek végéig. A GE hazai története szempontjából ez az időszak – egészen 2003-ig – sikertörténet. A privatizációkat zöldmezős beruházások, k+f tevékenység, európai üzletági központ és szolgáltatási központ kialakítása követték. A GE bekapcsolta a globális piacgazdaságba hazai tevékenységét, „magával húzva” munkatársait, legjobb beszállítóit, vevőit, sőt, tágabb értelemben azt a kilenc várost is, ahol Magyarországon működik. A globális GE 1,1 milliárd dollárral mára Magyarország legnagyobb amerikai befektetője és foglalkoztatója.

 

– Hogyan változott Magyarország megítélése?

– A közelmúltban több olyan dolog is történt, ami az eddig kivívott jó megítélés ellenére kedvezőtlenül befolyásolta a hazánkról a GE-n belül kialakult hagyományosan jó képet. Az első helyen minden kétséget kizáróan az áfa tavalyi, precedens nélküli visszatartása áll. Az intézkedés a cég több mint egymilliárd forintjának hónapokig tartó befagyasztását jelentette, annak minden gazdálkodási vonzatával együtt. Hasonlóan érthetetlen számunkra az egyik város döntése arról, hogy a céggel kötött szerződésben megállapodott határidő előtt kiveti az iparűzési adót. Ez a nemzetközi üzleti gyakorlatban szintén furcsa döntés – minden tervezhetőség nélkül – az érintett, adott gyár költségeit több száz millió forinttal emelte meg. Emellett nem értelmezhető másként, mint szerződésszegésként.

Elképesztőnek találtuk azt is, hogy egyáltalán felmerülhetett egy tipikus beszállítói vita kapcsán a bíróban a 400 milliárd forintnál nagyobb éves árbevételű, 13 ezer embert foglalkoztató, nyereséges GE Hungary Rt. fizetésképtelensége. Mindezt összeadva nem kapunk túl rózsás képet a vonzónak szánt befektetési környezetről. Minden fórumon, személyes beszélgetéseken, szövetségeken keresztül hangsúlyozzuk, hogy az országnak meg kell őriznie, illetve folyamatosan növelnie kell a versenyképességét ahhoz, hogy meg tudja tartani a nehezen kivívott pozícióit a világ országai között. Ami, sajnos, a nemzetközi felmérések szerint nem sikerült.

 

– Mit jelent önöknek a versenyképesség a hétköznapokban?

– Például a törvényi szabályozások és alkalmazásuk átláthatóságának és befektetőbarátságának növelését. Az oktatás hagyományos minőségének megőrzése mellett nem nélkülözhető a szemléleti váltás annak érdekében, hogy az aktuális munkaerő-kínálat jobban közelítsen az állandóan változó piaci igényekhez. Például tíz éve még kimeríthetetlennek tűnt a képzett és kreatív szakmunkások kínálata, mára e tekintetben óriási a hiány. Vagy ne feledjük a bérköltségek jelentős növekedését, ahol kontrollált, és nem a nemzetközi megítélést rontó, óriási változásokra kellene törekedni.

 

– Milyen konkrét területeken lenne még szükség érdemi változtatásokra?

– Számunkra is elfogadhatatlan a helyi iparűzési adó jelenlegi rendszere, ráadásul valószínűleg nem is EU-konform adónem. Mindig hangsúlyozzuk a kormánynak és az önkormányzatoknak, hogy a befektetők a vállalkozások összterheit veszik figyelembe, amikor egy helyszín mellett vagy ellenében, illetve egy helyszín megtartása mellett döntenek. A másik terület, ahol alapvető változásra van szükség, az a kiterjedt, sok esetben koordinálatlan, nehézkes állami bürokrácia, amelyen esetenként még a kormány előremutató kezdeményezései is kisiklanak. Régóta ígért, de máig meg nem valósított terv például az úgynevezett egyablakos rendszer, amelynek révén a Magyarországra befektetni kívánó cég egy kormányzati szervezettel kommunikálva és kapcsolatot tartva megvalósíthatja terveinek döntő többségét. A befektetők a hosszú távú, kiszámítható gazdaságpolitikában hisznek és abban érdekeltek, ezért mindenképpen el kell kerülni az olyan ad hoc jellegű, a költségvetés bevételi oldalát növelő intézkedéseket, mint amilyen például a bankadó volt.

 

– A külföldi befektetők javaslatait mennyiben fogadják el a kormányzati szereplők?

– A korrekt fórumok már működnek a kormány szervezésében is. A kiemelten fontos befektetők számára működnek találkozók, ahol kifejthetik véleményüket az ön által is felvetett kérdésekben. Legutóbb a változtatások irányával kapcsolatban éppen miniszterelnök úr javasolt konzultációt. Emellett lobbiszervezetek tagjaiként is elmondhatjuk közösségi véleményünket, állásfoglalásainkat. Úgy vélem, hogy a kormány érti jelzéseinket, érti szándékainkat, ugyanakkor belátom, hogy nehéz a felvetett javaslatokat azonnal megvalósítani. Ugyanezt az együttműködést valósítjuk meg tudatosan a kisebb közösségekben, a városokban. Kelet-Magyarország felzárkóztatására különleges hangsúlyt helyezünk, ezzel függ össze, hogy 2002-ben elnyertük a Figyelő Társadalmi Felelősség díját, és mi erre a címre Magyarországon nagyon büszkék vagyunk. Ezt Európában először Magyarországon nyertük el. Ugyanakkor a GE tudatában van annak a felelősségnek, amit hazai gazdasági súlya jelent, hiszen az ország exportjának 2-3 százalékát mi egymagunk tesszük ki. Így bármit csinálunk, az az ország életére jelentős befolyással van.

 

– Mennyiben játszik szerepet a GE új befektetési döntéseinél a már korábban Magyarországon megtelepült egységek, részlegek tapasztalata?

– Úgy véljük, hogy a kormány és az emberek számára is triviális igazsággá vált, Magyarországnak jó a GE jelenléte. Nemcsak azért, mert e globális cég itt termel, innen szolgáltat, hanem azért is, mert ezzel is deklarálja, ez az ország kedvező feltételek mellett képes a legkorszerűbb termékek, illetve munkakultúra és gondolatok befogadására, illetve az azokhoz való hozzájárulásra. Ha a GE itt jól érzi magát, úgy lesz az másokkal is. Olyan hasznot is hoznak az országnak a már itt lévő cégek, amit nem is gondolnánk.

Például a GE Hungary Rt. veresegyházi Energy gyára, amely gázturbinák alkatrészeinek gyártásával foglalkozik, idén második alkalommal rendezi meg világkonferenciáját legfontosabb beszállítói számára. A találkozón 22 ország több mind 80 beszállítója vesz részt. A résztvevők megismerik a GE Energy terveit és sikeres magyarországi működésének történetét. A tavalyi konferencián a GE országimázs-javítása olyan jól sikerült, hogy megjelent az első olyan külföldi cég, amely a gyár beszállítójaként termelőkapacitás építését kezdi meg hazánkban.