A Telenor Magyarország közzétette 2011 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A nem hangalapú szolgáltatásokból származó árbevétel némileg növekedett, amely elsősorban a növekvő mobilinternet‑előfizetések értékesítésének köszönhető. Az ebből származó árbevétel részben ellensúlyozta a hívásvégződtetési díjak és a lakossági hangalapú árbevétel csökkenését. Mindezek eredményeként a teljes árbevétel 1,7 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első negyedévében.

Az EBITDA egyszeri tételek levonása előtti nominális összege 3,4 milliárd forinttal csökkent 2010 első negyedévével összehasonlítva, főként a közvetlen költségként elszámolt 2,3 milliárd forintos távközlési különadó miatt. A működési költség az előző év szintjén maradt. A CAPEX 0,35 milliárd forinttal magasabb, az EBIT pedig 4,4 milliárd forinttal alacsonyabb volt 2011 első három hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az utóbbi csökkenésének oka, az alacsonyabb EBITDA és a hálózati eszközök cseréje miatti 2 milliárd forinttal magasabb értékcsökkenési leírás.

A mobilhasználati szokások változása nyomán a piacon lassú elmozdulás figyelhető meg a kártyás és a számlás előfizetések arányában - közölte a vállalat. Az első negyedévében az előfizetések száma 36 ezerrel, 3 millió 548 ezerre csökkent. A Telenor (használt kártyák száma alapján számított) piaci részesedése 32,36 százalék volt ezen idpszakban. Az MBI piaci részesedés 26,41 százalék volt 2011 márciusában.

"Első negyedévi eredményeink azt mutatják, hogy Magyarországon továbbra is visszafogott a lakossági fogyasztás. Pénzügyi eredményeinket azonban az összekapcsolásból származó bevételek csökkenése és a távközlési különadó határozta meg leginkább. A jövőbe tekintve jelentős növekedési lehetőséget látunk a mobilinternetben. Szeretnénk tovább növelni az internetezők számát Magyarországon, s meggyőződésünk, hogy a digitális írástudástudatlanság felszámolása erősíteni fogja az ország versenyképességét" - nyilatkozta Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója.