Megfelel a biztonsági követelményeknek a Paksi Atomerőmű - állapítható meg az Országos Atomenergia Hivatalhoz benyújtott, az atomerőmű honlapján is olvasható végleges jelentés alapján. A szakminisztérium új atomerőművi blokk(ok) létesítésére tesz javaslatot a kormánynak; a nemzetközi tender kiírása támogató döntés esetén a jövő évben várható - jelentette be Fellegi.

Az Európai Tanács a fukusimai nukleáris válság kitörését követően, márciusban tartott rendkívüli Energia Tanácsülésen írta elő Célzott Biztonsági Felülvizsgálat elvégzését minden európai atomerőműben. A Paksi Atomerőmű Zrt. által összeállított végleges jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen. A Duna áradása a telephelyet - annak magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt - nem veszélyezteti. A folyó rendkívül alacsony vízszintjének bekövetkeztét az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel, biztonságosan kezelni tudja. A vizsgált meteorológiai eredetű extrém esetek nem okozhatnak számottevő kárt a létesítményben. Az áramellátás vagy hűtővíz-ellátás kimaradása esetére a reaktorok hűtéséhez rendelkezésre álló tartalékok elegendőek.

A biztonság további növelése érdekében ugyanakkor az elemzés javító intézkedésekre (például a földrengésre eddig nem minősített, közvetlen biztonsági funkcióval nem rendelkező épületek szükség szerinti megerősítése, további, nagyobb teljesítményű dízelgenerátorok telepítése, alternatív hűtővíz-utánpótlási lehetőségek biztosítása) tesz javaslatot. Ezek megvalósításával a súlyos balesetek esélye még a jelenlegi rendkívül kis értékhez képest is tovább csökkenthető. Az Országos Atomenergia Hivatal a végleges jelentést december 31-ig értékeli, és határozatot ad ki azokról a teendőkről, amelyeket az erőműnek a felülvizsgálati célok elérése érdekében el kell végeznie, valamint tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot a felülvizsgálat eredményeiről.

A kormány az Országgyűlés 2009-ben 95,4 százalékos többséggel elfogadott előzetes, elvi hozzájárulása alapján, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat végleges jelentés kiértékelt eredményeinek függvényében, és a nemrég elfogadott Nemzeti Energiastratégiában rögzített irányokat figyelembe véve hoz döntést a paksi atomerőmű telephelyén építendő új atomerőművi kapacitásokról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a paksi nukleáris kapacitások hosszú távú megőrzése, új atomerőművi blokk(ok) létesítése melletti döntés meghozatalát javasolja a kormánynak a villamosenergia-ellátás biztosítása, a villamos energia árstabilitása és a magyar gazdaság dekarbonizációs pályára állítása érdekében. A kormány egyetértése esetén az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos nemzetközi tender kiírása a jövő év első felében várható - fogalmazott az NFM közleményében.