Megtévesztő, a Magyar Posta arculati elemeit (logó) használó, veszélyes e-mail terjed - tette közzé március elején a Magyar Posta. A hamis e-mailben csomag átvételéhez kérik a szállítási díj kifizetését. A levélben látható Fizessen online feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak. A posta ezért kéri, ha valaki ilyen gyanús emailt kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra.

A Magyar Posta nem küld e-mailben szállítási adatokat. A posta honlapján a nyomkövetési kód beírásával lehet elérni a hiteles szállítási információkat.

Ismét terjed a csaló levél

Az adathalász levelek az alacsony védelemmel ellátott céges postafiókokban terjednek leginkább - írja közleményében Bánszki Zsolt, a 4iG IT-biztonsági üzletágának igazgatója.

A járványhelyzet és a húsvét miatt sokan online boltokban szerzik be a termékeket. A mostani forgalmas időszakban végrehajtott adathalász támadásoknak egyre többen esnek áldozatul, igaz a bűnözők is egyre kifinomultabbak.

"A Magyar Posta nevével visszaélő levél a bankkártyák adatait próbálja megszerezni. Az arculat, és a tökéletes magyarnyelvű szövegezés mellett a levél pontos értéket, postai csomagszámot tartalmazott. Így alkalmas volt arra, hogy sokakat megtévesszen" - írja Bánszki Zsolt. A szakember szerint a hazai vállalatoknak az elmúlt egy évben jelentősen megnövekedtek a biztonsági kockázatai, a céges telefonok és notebookok, e-mail címek kitettsége nagyon magassá vált. A dolgozók ugyanis gyakran ezeket az eszközöket és céges levelezési címüket használják az online vásárlásoknál is. A megfelelő védelemmel nem rendelkező vállalatok pedig később könnyen válhatnak maguk is áldozattá.

"A nagyobb cégek számára elérhető hardveres és szoftveres megoldások alkalmazása mellett, a már viszonylag kis befektetéssel igénybe vehető védelmi szolgáltatások a kis- és közepes vállalatok részére is kielégítő védelmet nyújtanak az adathalászat ellen. Az edukáció, valamint a technológiai megoldások együttes alkalmazása a megfelelő stratégia a támadások elleni hatékony védekezéshez, az egyéni és vállalati károk mérsékléséhez" - véli a vállalat biztonsági üzletágának igazgatója.