Lezárta Csopak mólóját, és többszöri felszólításra sem nyitotta meg az új tulajdonos, Sápi Major Kft., amely tavaly azzal a feltétellel vette meg a volt Bahart kikötőt, hogy annak mólóját nem zárhatja el a közforgalom elől. Így aztán idén már egyáltalán nem lehet ingyen odasétálni este hét előtt a vízhez Csopakon: a falu a kikötő elprivatizálásával elvesztette utolsó balatoni kijáratát.

„Azzal a jogi kiskapuval élt, hogy építési területté nyilvánítás esetén ezt megteheti, holott nincs jele hónapok óta semmiféle építkezésnek az egyébként 2 százalékban beépíthető ingatlanon”– mondta Ambrus Tibor, település polgármestere a hirbalaton.hu-nak.

Az új tulajdonos nemrég megkezdte a volt kikötő közparkjában az egyik utolsó fa, egy jegenyenyár kivágatását is. „Minden fakivágási kérelmét megindokolta hivatalos szakértői véleményekkel a magánterületté vált ingatlanán, ami ellen nem sokat tehettünk” – mutatta a falu vezetője, milyen szinten eszköztelenek a településükön folyó rablógazdálkodással szemben a helyiek.

Ambrus szerint az eddigi megkereséseikre a társaság mindig válaszolt valami semmitmondót, s közben semmit sem tesz az eredeti állapot visszaállításáért. „Mivel egyéb eszköz nincs a kezünkben, végül kénytelenek leszünk perre menni a móló újbóli megnyitásáért” – mondta a polgármester.

Kép: hírbalaton.hu

 

A Sápi Major Kft. megpróbálta elérni az önkormányzatnál, hogy átminősítsék a közpark besorolású kikötőterület, és növeljék beépíthetőségét, ehhez azonban a település vezetése nem járult hozzá.