"A bank működésének hatékonyabbá tétele a jelenlegi dolgozói létszámmal nem érhető el. Éppen ezért - az összes szóba jöhető lehetőség mérlegelését követően - csoportos létszámcsökkentés kezdeményezéséről született döntés. Így összességében mintegy 300 státusz szűnik meg a bankban az év egészében" - derül ki az MKB Bank közleményéből.

A csoportos létszámcsökkentésről a bank vezetése tájékoztatta az illetékes munkaügyi központot, a lebonyolításról, a feltételekről pedig konzultációt folytat az üzemi tanáccsal.

A reorganizációs program keretében az év eleje óta már több mint 30 százalékkal csökkent a vezetői pozíciók száma - derül ki a közleményből. Az MKB-nál a tulajdonosi jogokat 2014. december 18. óta a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja.

Brutális veszteség

A nemrég közzé tett gyorsjelentés szerint a nemzetközi számviteli szabvány szerint (IFRS) a bank 2014-es adózás utáni eredménye 148,110 milliárd forint veszteség lett az előző évi 122,200 milliárd forint veszteséggel szemben. Az MKB Bank mérlegét egyedi tételek terhelték meg, egyebek között a főként az ingatlanszektorhoz köthető, nem teljesítő hitelek után elszámolt céltartalék, valamint a devizaalapú hitelek elszámolásának és forintosításának többletterhe. Az MKB konszolidált tőkemegfelelési mutatója az elkönyvelt veszteségeket követően 2014-ben 14,09 százalék lett, a 2013-as év végi 11,82 százalék után.

Matolcsy György a European Economics and Financial Centre eseményén Londonban arról beszélt március végén, hogy az állami tulajdonú bankok, köztük az MKB további tőkeinjekcióra szorulnak annak érdekében, hogy a reprivatizációhoz egészségessé tegyék őket. A kijelentés a Portfolio.hu szerint azért volt érdekes, mert 55 millió eurót (17 milliárd forint) fizetett a magyar állam tavaly az MKB-ért a német BayernLB-nek, míg a korábbi tulajdonos az eladás előtt 270 millió euró (84 milliárd forint) összegben tőkét emelt a bankban. Tehát a szeptemberi adásvétel környékén még 300 milliárd forint körüli tőke volt a bankban, ami több mint duplája lehetett a szükségesnek, a bankot pedig az adásvétel előtt Magyarország egyik legjobban tőkésített bankjává tették.