Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem állnak túl pozitívan az időskorhoz a magyarok: már csupán 14 százalék gondolja csak úgy, hogy kizárólag az állami nyugdíjából kényelmesen megélne - derül ki a K&H biztos jövő indexének első negyedéves eredményeiből.

A válaszadók 37 százaléka arra számít, hogy csak nehezen élne meg a nyugdíjából, 33 százalék szerint pedig ez semmire sem lesz elég.

Az állami nyugdíjjal egyáltalán nem számolók aránya is emelkedett: a 2016-os 13 százalékról 16 százalékra. Ez az arány a 30-asok körében már 28 százalék. A nők jóval pesszimistábban értékelik a nyugdíjkérdést, mint a férfiak (57, illetve 42 százalék).

A felméréséből viszont az is kiderül, hogy csökkent azok aránya, akik a gyerekeik támogatására számítanak idős korukban. Az idei első negyedévben ezt a megkérdezettek 30 százaléka tartotta reális forgatókönyvnek, szemben a tavalyi 34 százalékkal. A megkérdezettek harmada azonban még mindig arra számít, hogy nyugdíjasként nélkülözni lesz kénytelen. További 31 százalék pedig azt is reálisnak tartja, hogy nem tudja fenntartani majd a lakását, sőt a nők körében már 39 százalék számol ezzel a lehetőséggel.

Idén viszont rekordkevesen gondolták úgy, hogy a megtakarításaik hosszú távon keveset érnek majd: 37 százalék volt az arányuk, szemben az egy évvel ezelőtti 44 százalékkal.

Egyre többen ismerik fel, hogy minél hamarabb el kell kezdeni takarékoskodni a nyugdíjas évekre. A háztartások jövedelmi helyzetének javulása miatt az öngondoskodási piac is bővülhet - kommentálta az adatokat Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője. Véleménye szerint a nyugdíjas korra történő megtakarítások egyik legjobb alternatíváját jelentik az adókedvezménnyel igénybe vehető egyszeri díjas és rendszeres befizetést igénylő nyugdíjbiztosítások.